Един Газей в сърцето на Пирин

Почти в идеалния център на Пирин е разположен един от по-непопулярните високи върхове в България. Той се нарича Газей и се издига на височина от 2761 м. Основната теория за произхода на името му е, че то идва от турската дума “гаази”, означаваща непобедим/непристъпен. През социализма името му е сменено на Войводски връх, и макар все още да стои официално на картите, то не е прието от туристите и се използва много рядко. На него е кръстено и огромно планинско било в Антарктика (Газей Нунатак), намиращо се на остров Земя Александър І.

Погледнат откъм гранитния гигант Полежан, той изглежда малък, едва издигащ се над Горното Газейско езеро. Но западните му склонове, спускащи се към долината на река Демяница, са внушителни. От долината върхът изглежда величествен и приковава погледа чак от Разложкото поле.

ВИЖТЕ ОЩЕ: ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Пирин планина

Под големия Газейски връх има и по-ниско предвършие, което също се вижда ясно от долината. Газейското било оформя циркус, чието тясно и продълговато тяло е обградено от остри зъбери. В него са разположени двете Газейски езера – едни от най-високите в Пирин и в България въобще, а оттам извира и Газейска река.

Връх Газей, погледнат откъм езерата в циркуса Валявишки дупки

До върха има маршрути от х. Безбог (11 км с около 700 м реално изкачване, но близо двойна денивелация) и от х. Демяница (за около 3 часов преход), както и от по-далеч разположените хижи Гоце Делчев и Бъндерица.

Северозападният ръб на Голям Газей е алпийски обект от II Б категория.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене