Кошмар: Скок на инфаркти и инсулти

Скок на инфаркти и инсулти отчитат данните на Националния център по обществено здраве и анализи.

Сърдечен удар е покосил 5323 българи от началото на годината до края на месец юни. За сравнение за същия период година по-рано броят на пациентите е бил 5116. Сходна е тенденцията и при мозъчните удари, които са повалили 22 421 души за първите шест месеца на тази година при 21 761 за полугодието на изминалата. Това напълно съвпада с прогнозата на лекарите, които алармираха, че заради пандемията много хора изобщо не стигат до болница и не търсят лекарска помощ, което доведе до изкуствен спад на случаите.

Според статистиката на всеки три месеца повече от 10 хил. нашенци прекарват инсулт, а над 1300 от тях умират. Това значи, че само за една година жертвите на мозъчен удар са над 5600. Що се отнася до сърдечния, той поваля около 2500 души за тримесечие, като около 200 от тях не оцеляват. Така смъртните случаи вследствие на инфаркт са по-малко от 1000 годишно.

Само за първите шест месеца на тази година инсултите и инфарктите общо са отнели живота на 3 хиляди българи. Разликата в смъртността не се дължи само на по-големия брой мозъчни удари, а и на това, че една голяма част от пациентите изобщо не достигат до модерния начин на лечение, познат като тромболиза.

Данните показват още, че жените над 55 г. стават по-често жертва на инсулти, а мъжете над 55 г. – на инфаркти. Далеч по-тревожна е обаче тенденцията все по-млади пациенти да бъдат засягани от сърдечно-съдови болести. Така например 74 българи, които все още не са навършили 35 г., са повалени от инсулт през 2021 г., а за първите шест месеца на тази година броят им е 46. Други 50 млади нашенци са застигнати от инфаркт през изминалата година, а за първото полугодие на тази броят им е 23.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене