Вечерни новини! Новият тренд – Сива икономика!

Липсата на кадри и високата инфлация намаляват печалбите на фирмите

На опашката сме при пускането на ток

Увеличените безпринципно възнаграждения в някои сектори от кабинета “Петков”, включително и в държавната администрация, може да доведе до нов бум на сивата икономика, прогнозира председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Решенията на кабинета Петков да увеличи заплатите, например в образованието, без постигане на предварително поставяне на цели, както и в нереформирани сектори, въпреки обещанията за оптимизиране на администрацията, ще доведе до изтегляне на работната ръка от производствените сектори. Това допълнително засилва проблема с липсата на квалифицирани кадри и повишава натиска за повишаване на заплатите, коментира Симеонов.

Рекордната инфлация, отчитана през последните месеци по време на управлението на кабинета “Петков”, също повишава очакванията на работниците за по-високи възнаграждения. Необходимите за тази цел средства работодателите ще трябва да осигурят чрез намаляване на печалбите и съответно на инвестициите в модернизация на производствата. От БТПП очакват тези проблеми да доведат до увеличаване на сивия сектор в икономиката и съответно до намаляване на приходите в държавния бюджет.

Повод за коментарите му са данните от 13-то издание “Bulgaria in Figures”, изготвено от БТПП, което отразява основните макроикономически индикатори на страната за последните пет години, както и обръща внимание на мястото на България в международни класации, което е първият досег на чуждестранните инвеститори с действителността в страната.

България отстъпва сериозно в класацията на World Justice Project относно “Индекс за върховенство на закона”. Страната ни понижава позицията си от 53-то място през 2020 г. сред 128 страни до 62-ро място през 2021 г. Въпреки включването на 11 нови страни в класацията, страната ни влошава позицията си с 9 места.

От 32-ро място през 2020 г. България изпада до 36-то място и в индекса за “Икономическа свобода по света”. България се позиционира по-лошо и в “Индексa на глобализация”, където пада с една позиция по-надолу до 33-то място от 208 страни.
При Индекса за правене на бизнес по показателя “Свързване с електричество” България се нарежда след 110-о място. Все още остана нерешен въпросът с бързото и лесно включване на новопостроено предприятие или сграда в електрическата мрежа, коментираха от БТПП.

Симеонов прогнозира изпадане на страната ни в рецесия, но изрази надежда този период да не продължи дълго.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене