БТА вече си има дом в Благоевград, двама митрополити осветиха новия пресклуб

Българската телеграфна агенция си има нов дом в Благоевград. Националният пресклуб се намира в Калъпчиевата къща, която отваря врати за всякакви събития, свързани с живота на Благоевград и областта. Тук ще се провеждат пресконференции, срещи, изложби, дискусии и семинари.

Лентата на офиса днес прерязаха Кирил Вълчев – генерален директор на БТА, Валери Сарандев – областен управител на Пиринско, и Илко Стоянов – кмет на Благоевград.

Пресклубът бе осветен от Негово Високо Преосвещенство Неврокопски митрополит Серафим и Негово преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий игумен на Рилската Света Обител.

„Вярвам, че словото ще се чувства на мястото си тук – то ще ще бъде свободно и изпълнено с добри послания“, пожела Неврокопският митрополит Серафим.

Кметът Илко Стоянов призна, че с генералния директор на Българската телеграфна агенция – Кирил Вълчев, се познават отдавна, още преди да поемат големите управленски отговорности. Още тогава двамата обсъждали как трябва да се развива областният център.

„Сега съм щастлив, че БТА намери своя нов дом в Благоевград. Българската телеграфна агенция винаги е била символ на качествена и обективна журналистика. Но тя имаше нужда от своя Ренесанс и ето че сега това започна да се случва, особено в контекста на този динамичен свят и всички събития, които се случват“, каза градоначалникът.

Генералният директор Кирил Вълчев благодари на местната власт, в лицето на бившия областен управител Николай Шушков, на настоящия губернатор Валери Сарандев, на кмета Стоянов и на председателя на Общинския съвет Радослав Тасков за това, че са подкрепили идеята националната агенция да има свой офис в Благоевград. Подобни пресклубове БТА има в почти всички областни градове у нас. Кореспондент в Благоевград е Деси Велкова.

Офисът на Национален пресклуб на БТА се намира в Благоевград, ул. „Григор Пърличев“ № 28. Откриването на пресклуба става факт два месеца след сключване на договор за безвъзмездно отдаване на сградата, подписан от генералния директор на БТА Кирил Вълчев и предишния областен управител на Благоевград Николай Шушков. С него БТА получи правото за ползване на емблематичната за града Калъпчиева къща, в която в миналото се е помещавала музейна експозиция.

Събитието се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки и с изискване за наличие на зелен сертификат.

По-късно бе открита фотографска изложба, събрала емблематични моменти от живота на Благоевград, дело на кореспондентите на БТА в областния център.

/ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене