Крупен обир в Смолян в къщата на осъден за лихварство

Крупна сума пари и злато са откраднати от смолянчанина Здравко Беширов – Японеца. Обирът е станал, когато Беширов е бил на морето. Неизвестните засега крадци са разбили една от вратите на домът му на ул. „Маестро Георги Атанасов“. Открили са стара дебелостенна каса в къщата и я срязали с ъглошлайф. Парите и златото натъпкали в сак и офейкали.

Пред разследващите Японеца обявил, че му липсват 200 000 лева и злато, съобщава 24 часа.
Мълвата говори, че в пари и злато откраднатото възлиза на над половин милион лева. Той обаче няма как да докаже доходите си и е посочил по-малка сума.
Директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Костадин Пачеджиев потвърди за обира. „Образувано е досъдебно производство. Работим усилено за издирване на извършителите“, каза Пачеджиев.

Беширов има влязла в сила от 2018 г. условна присъда за лихварство. Беширов бе признат за виновен от Окръжния съд в Смолян, че е предоставял кредити срещу лихва на девет души.
Той бе наказан с три години лишаване от свобода условно с изпитателен срок от пет години и глоба от 6 000 лева. Съдът е наложил и конфискация на част от имущество -апартамент в гр. Смолян и лек автомобил, марка „Мерцедес“.

Осъден е да заплати в полза на държавата 35 781 лева, която сума представлява равностойността на придобитите чрез престъплението неправомерни доходи. Присъдата беше обжалвана пред Апелативен съд-Пловдив, който изцяло я потвърди, а Върховният касационен съд, със свое решение от 27.02.2018 г., е потвърдил решението на апелативната инстанция, с което присъдата е влязла в законна сила и подлежи на изпълнение.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене