Обявена е обществена поръчка за проектирането и укрепването на 11 участъка в област Смолян, засегнати от наводненията в края на 2021 г.

Областното пътно управление в Смолян стартира обществена поръчка за избор на изпълнител на проучвателно-проектантски работи и изпълнението на трайни, възстановителни и укрепителни дейности на 11 пътни участъка, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. През декември м. г. обилните валежи от дъжд и придошлите води на Широколъшка река и р. Въча нанесоха щети на отсечките от третокласната пътна мрежа. Компрометирани са подпорни стени и са нарушени насипи на откосите. На някои места е подровено пътното платно и са нарушени ограничителните системи.

Поръчката е в три обособени позиции, а общата ѝ прогнозна стойност е 4 037 500 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 240 дни. Кандидатите могат да подават офертите си до 1 септември 2022 г.

В първата обособена позиция е изработването на технически проект и изпълнение на укрепителни дейности на два участъка от пътя Борино – Тешел – Девин. Отсечките са преди село Тешел и в района след кв. „Настан“ на Девин. Индикативната стойност на поръчката 2 375 000 без ДДС.

През юли т.г. пътното управление в Смолян започна обществена поръчка и за проектирането на основен ремонт на 46,3 км от пътя Доспат – Борино – Тешел. Това е отсечката от района на язовир „Доспат“ до разклона за кв. „Настан“ в Девин. Предвид сложността на дейностите се налага отделна процедура за проектирането и изпълнението на укрепителните работи на двата участъка при 78-ми км и при 86-ти км на трасето.

Третокласният път е единствената пряка връзка между областите Смолян и Благоевград. Той е с важно значение за развитието на туризма в региона, тъй като по него се осигурява достъп до Ягодинската пещера и пещерата „Дяволско гърло“, както и до с. Триград и Триградското ждрело.

Втората обособена позиция е за проектирането и ремонт на 6 участъка от пътя Смолян – Стойките – Широка лъка – Девин. Компрометираните отсечки са в района на селата Стойките, Широка лъка и Беден, както и при град Девин. Индикативната стойност на поръчката за изработване на техническия проект и извършване на ремонтните дейности е 1 187 500 лв. без ДДС.

Третата обособена позиция е за проектиране и изпълнението на възстановителни и укрепителни дейности на три участъка от пътя Пампорово – Стойките. Отсечките са при курорта Пампорово и преди село Стойките. Индикативната стойност на поръчката е 475 000 лв. без ДДС.

Изработването на техническия проект е първата и задължителна стъпка преди предприемането на качествени строителни работи. Въз основа на готовия проект ще се определят конкретните строително-монтажни дейности и ще може да стартира необходимото възстановяване на участъците.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене