Connect with us

Таблоид

Надежда за „Св. Тодор Тирон“ – църква на век и половина в с. Ощава

Published

on

sveti-teodor-tiron

По инициатива на архиерейският наместник на Санданска духовна околия Георги Танчев и кметският наместник на село Ощава Кирил Лазаров местната църква „Св. Тодор Тирин“ вече е без покрив, но с надежда скоро да се види с нов. Този покрив и е служил от 1930 г. , когато й е извършено основна преустрояване, но вече е и с много повреди от счупени керемиди и други повреди има много течове, които рушат и вътрешните стени, повреждат и икони.

За подмяна на покрива за сега са осигурени 10 хиляди лева от Дирекцията на вероизповеданията в София, но те са явно далеч по-малко от необходимото и се разчита на появата на нови ктитори. Самата подмяна на покривната конструкция се води от уста Красимир, който се занимава с всички ремонти на църквите в Крененско, като в помощ му се явяват и хора, участващи и с доброволен труд. Осигурени са вече и необходимите ламперии, греди и други дървени материали. Предстои покупката на 4800 броя нови керемиди, като поопазените от стария покрив Църковното настоятелство предвижда да ги предложи наместни фермери за покриване на обори и други помещения за животните им.

Преустройства на църквата са правени и през миналата година чрез, средства осигурени от дарители. Благодарение на тях църквата е укрепена с нова бетонно-каменна стаена от към южната страна поради опасност от пропадане и свличане, а в дворното място са засадени над 100 фиданки.

Приема се, че църквата е строена през 1852 г. в първоначалния й вид , но може да е и по-рано. Ако се надникне в големия труд на руския изследовател Р. Теплов „Материали длястатискикиБолгарии, Фраки и Македонии“ ще се открие записка, която в български превод гласи: „През 1850 г. епитропите събират в килията на църквата децата от махалите и откриват училище“, което означава, че църквата през 1850 г. вече я е имало. Друго любопитно от летописа на църквата е, че в нея през 1901 година е пял апостолът Гоце Делчев и че често е посещавана от войводата Яне Сандански за срещи със свещеник Яне Аризанов, но когато не са били чужди освободителните борби и които е доживял до 101 години, 73 от които като свещаник в църквата.

Борис Сандански

Таблоид

Изтекоха ужасяващи КАДРИ 18+ от самоубийството на Денис Теофиков

Published

on

От вчера цяла България е в траур заради изненадваща кончина на 21-годишния изпълнител Денис Теофиков. Поп фолк гилдия изказа своите съболезновия, а причините за смъртта се спекулираха доста дълго из медийното пространство.

Днес от СДВР информираха какво се е случило: „В 6:50 часа на 24 октомври е подаден сигнал за паднало лице от тераса в „Цариградски комплекс“ в София“. Съществуваха различни теории относно това дали приятелката му Алекса е намесена в цялата ситуация, като най-разпространената теория е, че в сграда, от която е скочил, живее негов приятел, на когото е искал да остави котката си.

Днес обаче се появи запис, заснет минути след фаталния инцидент, на който се вижда безжизненото тяло на изпълнителя, както и приятелката му, която е потънала в сълзи и се опитва да се добере до своя любим. Кадрите са заснети от неидентифицирано лице, което пита Алекса дали тя е приятелката му и какво се е случило. Тя потвърждава коя е и опитва да обясни, че не знае нищо.

TRENDY NEWS публикува видеото, което потребител на TikTok е разпространил, като предупреждава, че кадрите могат да бъдат травмиращи и не се препоръчват за лица под 18 години:

Continue Reading

Таблоид

Временни противоепидемични мерки в Община Банско

Published

on

Със заповед на кмета на община Банско – Иван Кадев, се въвеждат временни противоепидемични мерки на територията на общината. До второ нареждане се преустановяват посещенията на Дневен център за възрастни хора, Дневен център за пълнолетни с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция, както и в клубовете на пенсионера.

За социалните звена в община Банско, където е предвидено изхранване, услугата се извършва по домовете. За провеждането на пазара за промишлени стоки на улица „Цар Симеон“ и зеленчуковия пазар в Банско и на „Промишлен и зеленчуков пазар“ в Добринище се създава еднопосочно движение, контрол на влизащи и излизащи, и допускане на не повече от 8 кв.м. на един посетител.

Служителите на отдел „Обществен ред и сигурност“ към община Банско осъществяват ежедневен контрол по спазване на противоепидемичните мерки на територията на общината.

Continue Reading

Таблоид

От РЗИ-Благоевград искат учениците да преминат онлайн

Published

on

Директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов предлага от утре /26 октомври/ всички ученици в община Благоевград да преминат към онлайн обучение за една седмица. Предложението си той мотивира с това, че случаите на Ковид -19 са се покачили над 750 на 100 000.

Шефът на РЗИ е изпратил предложението до началника на РУО Ивайло Златанов.

Последна дума за взимане на решението за преминаването изцяло онлайн има министърът на образованието.

Припомняме, че от днес към онлайн обучение преминаха учениците от общините Сандански и Кресна. В останалите 7 общини, сред които и Благоевград бе въведен ротационен принцип./струма/

Continue Reading

Таблоид

Лoвна група Гайтаниново бие рекорди за началото на лова!

Published

on

Слуката на ловна група Гайтаниново продължава. В събота 3 диви свине отстрелял Димитър Атанасчиков – Рамбо. На гонка на около 90 метра му излизат 4 диви прасета, стреля 4 пъти като сваля 3 от тях. Ловецът стреля с карабина Мазалат с механични мерни прибори, което за сегашната зашуменост на гората и това че оръжието е с болтов затвор, показва неговите умения в бързата и точна стрелба.

Втория ловен ден (неделя) се разписали още ловци от дружината, Тодор Данев – Валдес, Марян Шеринов и Ишко Шумаров.

 

Колегите намерили и паднал вълк, по който били стреляли преди 2 седмици на откриването.

Ловна група Гайтаниново (община Хаджидимово) се радва на много голяма слука тази година, за 7 ловни дни имат 9 диви свине. Това е най-добрия резултат сравнявайки със съседните села и ловни групи, както и своеобразен рекорд за дружинката за последните години.

 

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ