Единственият треньор по бокс в расо, така го представят медиите от доста години насам. И в това си занимание той е мисионер.

Щастието на поп Дончо от Благоевград- двете внучки, двете трабанчета и негово величество БОКСЪТ!

 

Познават го всички от Пиринския край. Казва се Андон Шавулев, свещеник от храма “Въведение на Пресвета Богородица” в Благоевград. Той е и председател на църковното настоятелство към храма. Отдавна за своите земляци той е само поп Дончо.

Независимо дали е за весел или тъжен ритуал винаги откликва на хорските молби, достатъчно е само да му намериш телефонния номер. Преди десетина години с неизменното си трабантче отпърпори чак до село Ковачевица в Родопите, за да венчае студенти младоженци в народни носии, живеещи в Германия. “Продължавам да поддържам 2 трабантчета, но за по-дълги разстояния със семейството използваме по-голяма кола, „Фолксваген“. Но най-голямата слабост са ни двете внучки, Андрея и Мила“, започваме разговора с колоритния поп Дончо. Десетте Божи заповеди крепят човечеството от разпад. Те могат да се спазват и без да си чел Библията, има една подробност само – трябва да си възпитаван в почтеност и трудолюбие”.

Шампиони

Божият служител стана популярен в цяла България със слабостта си към бокса. Единственият треньор по бокс в расо, така го представят медиите от доста години насам. И в това си занимание той е мисионер. Доскоро взимаше деца сирачета от благоевградския дом за сираци „Свети Николай“, а някои от тях ставаха републикански шампиони. Като боксьорите Стоян Валентинов и Шабан Димитров. Първият петкратен републикански шампион в категорията си за деца, юноши младша и старша възраст, а Шаби – трикратен републикански вицешампион. Преди няколко години Кубрат Пулев се заинтригува от шампионите и треньора им свещеник и гостува в Благоевград. Тогава вицеевропейска шампионка по бокс за девойки стана Таня Илиева. Като бебета тя и сестра й са били захвърлени на гарата в Благоевград – каката Таня, на 1 годинка до коша за смет, а току-що родената й сестра – в коша. Когато ги вдигат, инстинктивно двете се хванали за ръка, връща се към тъжния спомен отецът. Сега сестра й е осиновена в Щатите, а Таня е шампионка.

Домът за сираци вече е закрит, но отец Андон заедно с големия си син Георги продължават традицията – създали са своя боксова школа. Тренировките провеждат във физкултурния салон в Пето СОУ „Георги Измирлиев“ в Благоевград. Синът му тренира момчетата, а 71-годишният отец е консултант. Само за тази 2022 година шампионите са двама. Кристиан Митев е републикански младежки шампион в кат. до 71 кг, а 15-годишният му връстник Кирил Димитров е републикански шампион в кат. до 66 кг. Миналата година стана шампион за момчета до 14 години. И двамата са младежки национали.

Зор

 Тъжните случки в живота на поп Дончо се редуват и с весели такива. Пожела да разкаже най-нестандартната: “Боксьорът Светослав Митев от Сандански съм го запомнил с две неща: той винаги гонеше победата с нокаут в първите секунди. Познавах го и с това, че много често му се ходеше… по голяма нужда?! На един турнир, секунди преди началото на полуфиналния мач, той ми прошепна: ”Бате Дончо, имам голям зор!”. Но съдията настойчиво го прикани на ринга. За по-малко от минута нокаутира съперника си и вместо да се зарадва, започна да подскача и да се озърта боязливо на ринга. Не дочака да му вдигнат ръката, промуши се между въжетата и на бегом се изнесе извън залата. Създаде се суматоха, но той се върна след две минути ухилен и успокоен. “Сульо, не разбрах само как свърши работата, без да ти свалят ръкавиците”, го попитах аз, сочейки му с очи боксовите ръкавици на ръцете му.”

Отец Андон пожела да изрази благодарността си към преподавателите от Духовната академия: Александър Милев, Боян Пиперов, проф. Шиваров, проф. Вълчанов, проф. Илия Цоневски, проф. Радко Поптодоров, отец Николай Коцев. Покланя се на първия си треньор по бокс във Варна Максим Тодоров от далечните 1973-74 г. Но наблегна в благодарността си и на Ангел Ангелов–Геле, Дончо Дончев от Ямбол, Димитър Митаков, Веселин Пашалиев, на Моката, на Даниел Русинов, Никола Шинин и Йордан Руски от Пещера, и на още други. Гордее се, че негов възпитаник от периода му в Сандански е Марин Чонгов, впоследствие претендент за световната титла за професионалисти по кикбокс. Сега Чонгов развива в София популярна частна школа по кикбокс.

Визитка

На 2 ноември отец Андон Шавулев ще навърши 71 години: “Ще продължавам така, докато мога. Служенето в църквата и заниманията ми с бокс се допълват в мен. Така се стремя да правя хората по-добри”, завърши разказа си поп Дончо.

Роден е на 2 ноември 1951 година в село Лозеница до Мелник. Завършва гимназия в Станке Димитров, сега Дупница, където припламва интересът му към бокса. С други петима свои съученици ходят до Роженския манастир, за да питат как се кандидатства в Духовната академия. После идва казармата и през 1973 година потегля към Варна, за да преследва голямата си мечта – иска да стане моряк и да пътува по света. Не го одобряват, казват му, че е от неблагонадеждно семейство и мечтата му рухва. Опитва вкуса на докерството из варненското пристанище. Във Варна се запалва още повече по бокса. След тежка контузия и тази негова мечта остава несбъдната.

Спомените от баба му и дядо му и техните притчи за вярата в Бога го качват на влака за София. Завършва Духовната академия и през 1978 година се връща в Сандански. Същата година поставя началото на бокса в курортния град. През 1991 година дядо Пимен го ръкополага за свещеник и скоро заживява със семейството си в Благоевград. Междувременно завършва и треньорска школа по бокс във ВИФ и от 1993 година започва да тренира деца, предимно от Дома за сираци в Благоевград. Два пъти в седмицата тренира и студенти от Американския университет. Женен, с три деца. Съпругата му Славка вече е пенсионерка. Години наред е била учителка по математика в гимназията СОУИЧЕ. Големият му син Георги е завършил редовна докторантура в Софийския университет, но е до баща си, тренира младите боксьори в школата им. Дъщерята Юлия е завършила Американския университет в Благоевград. Живее и работи в София – занимава се с бизнес. От нея е внучката Мила, която вече е ученичка. Малкият син Васил го зарадва с внучката Андрея, която вече навлиза в тийнейджърска възраст.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене