На ход е Румен Радев, очаква се да разпусне парламента и на назначи правителство № 100

Първата седмица на август започва с очакване.

Държавният глава Румен Радев трябва да издаде указ, с който да разпусне 47-ото Народно събрание и да насрочи предсрочните парламентарни избори през октомври.

Съгласно Конституцията държавният глава ще определи и датата за тяхното провеждане.

Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да разполага с 60 дни за подготовката за вота.

Първата възможна дата е 2 октомври.

С втори указ Румен Радев ще назначи четвъртия си служебен кабинет, но в историята на България ще е под № 100.

 

За премиер се спряга Гълъб Донев, бивш служебен министър на труда и социалната политика и настоящ секретар на президента. Досега той три пъти бе служебен социален министър.

Както вече написахме, правосъдното министерство се очаква да отиде при депутата от БСП Крум Зарков. Юристът е един от най-отявлените критици на партийното ръководство и особено на Корнелия Нинова. Смята се за един от претендентите за лидерския пост в пратията. Син е на журналистката Анна Заркова, която бе съпредседател на инициативния комитет, издигнал Радев за втори мандат.

 

Вторият сигурен в кабинета е главният секретар на Радев полк. Димитър Стоянов. Той ще бъде командирован в министерството на отбраната. Преди две седмици Стоянов обвини Корнелия Нинова, че икономическото ѝ министерство пращало оръжия за Украйна.

За министър на икономиката се спряга името на Даниела Везиева. Тя вече е била на този пост в предишните служебни кабинети на Румен Радев.

Секретарят на президента по образование и култура Пламен Славов се очаква да поеме културното министерство.

Бившият служебен министър на транспорта Христо Алексиев отново е сред фаворитите за тази позиция.

И още едно име от служебните кабинети на Румен Радев – Иван Демерджиев, този път вероятно ще поеме Министерство на вътрешните работи.

Повторно в изпълнителната власт се очаква да бъде привлечен и Атанас Пеканов, като министър без портфейл. Той е един от авторите на Плана за възстановяване и устойчивост.

 

Спортното министерство ще бъде дадено на бившата депутатка от БСП Весела Лечева. И тя е сред активните притивници на  Нинова. Била е предсеател  на Държавната агенция за младежта и спорта. Бе и в инициативния комитет, издигнал Радев за втори президентски мандат.

 

Още един ярък социалист – Явор Гечев е вероятният земеделски министър. Той ще потърси реванш, след като не запази поста си на зам.-министър при четворната коалиция.

 

За енергиен министър се очаква да бъде назначен уволненият на кобинета на Петков бивш шеф на „Булгаргаз“ Николай Павлов.  Ресорът му е важен с оглед стоплянето на отношенията с “Газпром”. Неслучайно, след като БСП върна мандата, той заяви: “Кризата в енергетиката може да прерасне в колапс на икономиката и на социалната система, тя е най-тежкото наследство на това правителство.

 

С големи шансове за регионален министър е Иван Шишков, който бе зам.-министър миналата година. Той беше заместник на Виолета Комитова в предходно служебно правителство на Румен Радев.

 

Любомир Дацов и Илия Лингорски – един от двамата ще седнат в креслото на Асен Василев в Министерство на финансите.  Лингорски от април е в управата на БНБ като президентска квота. Дацов пък бе номиниран преди година от “Има такъв народ” за финансист №1 в несъстоялото се правителство с премиер Николай Василев.

 

Вероятно за трети път като служебен министърна туризма ще се върне Стела Балтова.

 

Радев залагал и на Ирина Костова и може отново да я потърси за министър на околната среда и водите.

 

Кой ще е новият външен министър, още не е съвсем ясно. Говори се, че най-вероятно това ще е дипломат №1 от кабинета на Стефан Янев Светлан Стоев. Излезе отнов името на Марин Райков.

Ако Гълъб Донев стане служебен премиер столът в социалното министерство може да отиде при Лазар Лазаров, който през различните кабинети бе заместник-министър.

 

С най-големи шансове за министър на образованието е проф. Христо Белоев от Русенския, който обаче предпочете научна кариера пред депутатско място от БСП през 2014 г.

Здравеопазването може да поеме или д-р Таня Андреева – от кабинета Орешарски или Илко Семерджиев – от служебния кабинет на Огнян Герджиков.Епицентър.бг

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене