Хайдути и певци огласят Пирин с гърмежи и песни

Традиционният събор „Илинден“ тази година ще се проведе в Пирин планина. Стотици жители и гости на Банско ще отбележат 119-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Съборът ще се проведе тази неделя, 31 юли, на хижа „Бъндерица“ със специалното участие на Националното хайдушко движение. Хайдутите ще са атракцията в планината, те ще демонстрират какво е било оръжието на комитите и ще възвестят със залпове „избухването“ на Илинденската епопея. Тържествената част, в която ще има богата фолклорна програма, започва в 12:00 часа.

Организаторите на събор „Илинден” са се погрижили и за доброто настроение на участниците. На голямата поляна пред хижата ще пеят Ивана и Ивона Малчови и Михаела Бояджийска, ще танцуват формациите с хореограф Деси Баханова, а Елена Калайджиева и отец Иван Чакъров ще разказват бански лонджи /вицове/.

Осигурен е безплатен транспорт от Старата автогара до хижа „Бъндерица“ от 09:00 ч. до 11:30 ч. на 31 юли. Съборът се организира от община Банско и Туристическо дружество „Вихрен”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене