Панацея ли са колчетата в Кресненското дефиле? За 20 дни няма нито едно тежко ПТП

Намери ли се панацеята срещу тежките катастрофи с жертви и ранени в един от най-рисковите пътни участъци – Кресненското дефиле? Засега лек срещу такива ПТП-та се оказват монтираните разделителни колчета по осевата линия на първокласен път Е-79. Служители на АПИ започнаха монтажа точно преди 20 дни – на 7 юли, а днес се поставят последните – в района между град Кресна и отбивката за село Ощава. По този начин цялото трасе с дължина 16,2 километра в Кресненското дефиле е обезопасено с разделителни колчета.

Няма регистрирана нито една тежка катастрофа за тези 20 дни в този район, увериха от Областното пътно управление в Благоевград. А само десетина дни преди старта на монтирането на колчетата точно там стана верижна катастрофа с камион, микробус и лек автгомобил, в която живота си загубиха двама души.

Всички се надяваме, че кървавите пътни инциденти в този участък ще са само лош спомен. На практика колчетата предотвратяват неразрешени изпреварвания в дефилето, което е с голяма концентрация на пътнотранспортни произшествия.

Преди да се стигне до решението за тяхното поставяне, АПИ опита куп други мерки, но все без успех. През месец май се въведе ограничение за пътуването през Кресненското дефиле – изпреварването в дефилето бе напълно забранено, а скоростта бе ограничена до 50 километра в час. Положи се и нова пътна хоризонтална маркировка с жълта боя, монтираха се необходимите пътни знаци, които са видими и поставени на правилните места. Но тази 16-километрова отсечка е изключително специфична и много тясна, изпълнена с множество завои.

Повечето шофьори така и не спазваха нововъведените ограничения.В същото време бе невъзможно да се осигури видеонаблюдение в този опасен участък от ПП Е-79. И от АПИ си спомниха, че преди години самите превозвачи предложиха да се монтират разделители с колчета между двете платна. Тогава се намериха и противници на идеята – ще е скъпо, а при пътен инцидент ще се образува „тапа” и тя няма да позволи бързото придвижване на аварийни автомобили.
Сега обаче това най-сетне се случи – колчетата са факт, а от полицейските бюлетини вече 20 дни научаваме, че в Кресненското дефиле всичко е спокойно. Дано наистина войната в този пътен участък е минало. И пътуването не е като руска рулетка. А разделителните колчета са панацеята за безаварийно движение между Симитли и Кресна.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене