Лидерът на Изправи се.БГ с 10 въпроса към Булгаргаз

„Донесохме радиатори, които вече са свалени, като уреди с отпаднала необходимост и смятаме да ги подарим на ръководството на Булгаргаз. Ще занесем подобни радиатори и в КЕВР, и в министерство на енергетиката, и в Министерски съвет и в Столична община на Фандъкова, защото хората вече нямат нужда от радиатори. Това са уреди с отпаднала необходимост заради липсата на газ и скъпото парно, което тази зима ще се превърне в лукс заради безхаберието на държавата и на Столична община. Кирил Петков и Йорданка Фандъкова се оказаха очаквано лоша комбинация и са на път да оставят столичани през зимата на студено.“
Това каза лидерът на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова пред Булгаргаз по време на акция, организирана от движението. Г-жа Манолова подари на изпълнителния директор на дружеството Иван Йоцов свален радиатор.

Изправи се.БГ отправиха 10 въпроса към г-н Йоцов, който отказа среща с представителите на гражданската платформа:
1.Защо Булгаргаз наруши закона и не внесе в КЕВР до 10 юли заявление с цената на природния газ за месец август, каквото е законовото изискване?
2.С колко ще поскъпне природният газ през месец август? Г-жа Манолова обяви, че ще питат и КЕВР защо не санкционира Булгаргаз, след като нарушават закона и не са обявили цената на газа за месец август.
3.Има ли осигурени доставки на газ и на какви цени за следващите месеци и за предстоящата тежка зима?
4.За месец юли кои са фирмите, които снабдяват с газ, на какви цени и как Булгаргаз ги е избрал?
5. Налично ли е цялото количество газ за август и за септември? Припомняме, че изпълнителният директор на Булгаргаз обяви, че 20% от необходимото количество газ за двата месеца не е достатъчно. Това поражда въпроса кои фирми ще бъдат лишени от газ и кои работници ще си загубят работата.
6.Провеждат ли се търгове, процедури, обществени поръчки и има ли свързаност и конфликт на интереси с доставчиците на газ? Дали фирмата, в която 7 години е работил изпълнителният директор на Булгаргаз МЕТ, е един от основните доставчици на газ? Г-жа Манолова попита: „Чувства ли се той в тежък конфликт на интереси заради сделките, които сключва с фирмата, в която е работил буквално до онзи ден? Това е фирма, която по един договор за газ-рилийз програма продава на Булгаргаз, купува от Булгаргаз и само през префактуриране печели по 7 млн. лв. на месец.“
7.На кого е отговорността за прекратяването на договора с Газпром – дали на Министерски съвет с решение от 13 април 2022 г. или на ръководството на Булгаргаз? „Ще ги питаме дали се готвят за арбитражно дело, защото информацията е, че експертите на Газпром готвят такова, в което абсолютно е възможно да осъдят България за над 1 млрд. лв. Кой ще ги плаща?“ попита Мая Манолова.
8.Нагнетено ли е в Чирен необходимото количество газ по закон и на какви цени?„Миналата година нагнетяването беше на 70-80 лв., после в тези няколко секундни сделки те продадоха тази газ на 120-130 лв. Сега нагнетяват на 300 лв., т.е. зимата природният газ ще бъде супер скъп, заради сделките, които правеше ръководството на Булгаргаз“ заяви председателят на гражданската платформа Изправи се.БГ.
9.Ще бъде ли спазено искането на Европейската комисия за свиване на потреблението на природен газ с 15% за тази зима?
10.Ще предоставя ли Булгаргаз газ на Топлофикация София и на останалите топлофикации в страната?

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене