Съветникът Христо Ковачки се разделя с ОбС- Благоевград

Състав на Върховен административен обяви решение по делото на благоевградски съветник, глобен от Антикорупционната комисия. Предстои детронирането му от ОбС-Благоевград.

Най-възрастният в местния парламент Христо Ковачки, не успя да пребори санкцията в размер на 41 375 лева. Първоначално глобата бе потвърдена в АС-Благоевград, но Ковачки, който е концесионер на минералната баня, атакува пред ВАС.

Делото е заради гласувани от него две решения в ОбС, с които облагодетелствал концесионираната от него, но ведеща се на сестра му Роза минерална баня.

Припомняме, двете гласувания са на сесиите на ОбС на 13 ноември и на 22 декември 2020 година и са свързани с мерките, които общината предприе за подпомагане на бизнеса, пострадал от пандемията от коронавирус. Предложението за намаляване размера на концесионните плащания в община Благоевград с 30 процента, бе направено от бившия благоевградски кмет Румен Томов.

В проучването си КПКОНПИ установила, че Христо Ковачки е член на Комисията по икономика, инвестиционно насърчаване и планиране при ОбС – Благоевград и е концесионер на банята от 22 юни 2009 година. Първоначално в концесионния му договор, който е за 25 години и плащане на 144 000 лева годишно.

С Допълнително споразумение от 30 април 2014 година плащането е намалено на 83 000 лева. КПКОНПИ, е наложила две глоби по 5000 лева и отнемане в полза на Общината на 941 лева. В полза на дължавата се отнемат 30 434 лева, представляващи материалната облага за „Кристо 2008” от двете решения на ОбС – Благоевград.

Преди две седмици от ОбС излезе червената съветничка Гергана Янчева. Тя също бе глобена от Антикорупционната комисия за неправилно гласуване в полза на свекърва си-наемателка на общински имот. Решение по аналогични дела за конфликт на интереси чакат съпартийците й Владимир Пандев, Бисер Стойчев, герберът Красимир Роячки и Валентина Шаркова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене