От сряда започват безсрочни стачки по българските пътища

От 27 юли, сряда, пътните фирми започват безсрочни стачни действия в цялата страна. От Браншовата камара „Пътища“ призовават и Камарата на строителите, и синдикалните организации в строителството да ги подкрепят в протестите им.

На сайта си от Браншовата камара „Пътища“ обявяват, че „Промяната е оставила България без пътища“. Те описват как повече от една година провеждат срещи, водят преговори, представят анализи и организират протестни действия с една, единствена цел: да защитят труда на хилядите работещи в сектора и да осигурят на българските граждани безопасни условия на пътуване по пътната мрежа на страната.
Те посочват, че са направили десетки компромиси и отстъпки, за да покажат своята отговорност към държавата и да върнат поддържането на пътната инфраструктура към необходимите нива и работещите в бранша към нормално съществуване. Но от „Промяната“ се противопоставили с липса на реални действия и тотална неспособност за държавническо поведение; с прехвърляне на отговорността от Министерски съвет към Народното Събрание, с цел бягство от конституционно вменени задължения и размиване на отговорността за състоянието на строителния бранш; с безотговорни прийоми и стратегии, целящи провеждане на политически кампании и с лъжливи обещания за разплащане на законно извършени ремонти и индексация на цените в строителството.

„Неразплащането и нежеланието да се поема отговорност доведе до спиране на работата на всички инфраструктурни обекти. Престъпно е поведението в XXI век българската държава да не съумява да завърши основните си пътни артерии, заради некомпетентни “политици” и зелени рекетьори. Цената на това безхаберие е жестока, защото се измерва в загубени човешки животи!“ – подчертават от Браншовата камара „Пътища“.

Като последен епизод от сагата с българските пътища те посочват едноличното решение на председателя на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление към Народното Събрание – Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната“ – да отмени заседанието, което е трябвало да се проведе на 21.ви юли. Тогава Комисията е трябвало да се произнесе за окончателното разплащане на вече извършени дейности и да приеме измененията в ЗОП, които да позволят индексация на цените в строителството, с цел да се завършат започнати стотици обекти, включително финансирани с европейски средства и да се предпази България от санкции и загуба на милиарди левове, така необходими за инвестиции в инфраструктурата на страната.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене