Защо е най-добре да закупите компютър втора ръка?

Компютрите втора употреба са най-добри за закупуване, защото могат да ни помогнат да спестим много пари и да получим качествен продукт, без да има нужда да плащаме повече за това.

Настолните компютри втора ръка са широко разпространени и се използват от много хора, но много малко от тях знаят правилния начин и процедура за закупуване на използвани компютри.

За съжаление, има много измамници, които се опитват да продадат своя дефектен продукт и така да направят вашата покупка безполезна.

Защо хората купуват компютри втора употреба?

Хората купуват компютри втора употреба в София, защото са на ниска цена и лесно достъпни в много добро състояние. Често дори толкова добро, колкото нов компютър.

Тъй като повечето хора използват настолните компютри за търговски цели, а съответно DVD и VCD са остарели, настолните компютри са най-добри за гледане на видеоклипове или филми, сърфиране в интернет и други.

Купуването на употребяван компютър е най-добре за търговски цели, защото не се извършват сериозни и тежки дейности на него и има много големи шансове той да издържи за по-дълъг период.

Умен ход ли е да закупите употребяван компютър?

Хората купуват компютри втора употреба, защото са на ниска цена и лесно достъпни в много добро състояние почти толкова, колкото нов компютър на пазара. Но трябва да бъдем много внимателни, когато купуваме използвания продукт.

Тъй като повечето хора използват настолни компютри за комерсиални цели и тъй като DVD и VCD са остарели, настолните компютри са най-добри за гледане на видео или филми, сърфиране в интернет и т.н. За нормална употреба винаги е по-добре да си купите компютър втора употреба, тъй като е евтин и в същото време е в добро състояние.

Закупуването на употребяван компютър е абсолютно умен ход, тъй като можете да спестите много пари, получавате добър продукт и ако продуктът е използван по-малко от една година, може дори да имате и гаранция. Няма смисъл да закупувате чисто нов компютър. Спестете пари и се възползвайте от закупуването на компютър втора употреба.

Безопасни ли са компютрите втора употреба?

Компютрите втора употреба са безопасни за закупуване, но преди да закупите употребяван компютър, добре е да обърнете внимание на редица различни неща, които трябва да бъдат проверени от добър компютърен техник, или ако познавате вътрешния и външния хардуер, самите вие също можете да извършите тази проверка.

Има много измамници, които искат да продадат своите дефектни лаптопи, без да уведомят другия човек, и ако купите такъв на сляпо, може да имате проблеми в близко бъдеще.

Ако имате представа и познания за компютри, по-добре си купете употребяван настолен компютър или лаптоп, защото ще сте го проверили обстойно и внимателно и можете да сте по-сигурни в неговото добро състояние.

Неща, които трябва да проверите, преди да купите употребяван компютър

  1. Документи: Преди закупуването на употребяван компютър проверете за валидни и оригинални документи. Може да се окаже, че машината е открадната или фалшива. Внимавайте!
  2. Физическа повреда: Проверете за външни повреди на компютъра като спукан монитор или счупени вентилационни отвори на процесора, или пък повредени USB портове.
  3. Шум: Проверете внимателно за всякакъв вид шум от процесора, може да е вентилаторът на графичната карта или вентилаторът на хардуера. Ако има силен или странен звук, тогава или вентилаторът, или хардуерът трябва да бъдат сменени.
  4. Оригинален Windows: Щракнете с десния бутон върху Моят компютър >> След това щракнете върху Свойства. Вижте дали прозорците ви са активирани или не. Потърсете дали всичко е оригинално и активно.
  5. Софтуер: Проверете дали предварително инсталираният на компютъра софтуер работи или не.
  6. Работи ли бавно: Използвайте компютъра поне 45-50 минути непрекъснато. Проверете колко добре работи и с каква скорост – дали той забавя процесите на компютъра или работи бързо.
  7. Дънна платка: Проверете внимателно дънната платка на компютъра. Проверете RAM паметта и коя марка е свързана към дънната платка. Потърсете други чипове и карти и проверете дали работят добре или не.
  8. Употреба: Проверете общото време, през което компютърът е използван, както и възрастта на компютъра, като например преди колко време е бил закупен и колко е работено на него.
  9. Цялостен преглед: Проверете цялостно компютъра, включително клавиатурата и мишката – дали всички клавиши на клавиатурата работят или не. Проверете още веднъж компютъра като цяло, в случай че сте пропуснали нещо за проверка.
  10. Цена: След като разгледате всички от гореизброените неща, проверете, попитайте или направете проучване колко трябва да платите за този компютър. Ако не проверите, може да платите по-висока от нормалната цена за конкретния използван компютър.

 

За автора: Николай Стоянов от Lilacor.com е собственик на една от най-старите фирми за SEO оптимизация в София. С над 300 успешно оптимизирани сайта от 2008 г. досега, Николай е един от най-опитните SEO експерти в страната.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене