Вечерни новини! Над 50 пожара бушуват в Гърция, евакуират Лесбос

Страната е в огнен капан за втора поредна година

Опасен фронт приближава популярното село Ставрос

Горещата вълна ще продължи 10 дни

Над 50 горски пожара бушуват в Гърция, а горещата вълна, която започна в събота и се очаква да продължи 10 дни, увеличава опасността от нови огнища, съобщава в. “Катимерини”.

Най-обширният и опасен пожар е в Дадия, област Тракия, близо до границата с Турция, който лумна в четвъртък.

Противопожарната служба се бори и с огнища в курорта Ватера, в южната част на остров Лесбос, в югозападната част на Пелопонес и в планински район в област Западна Македония, близо до град Гревена. Властите наредиха евакуация на остров Лесбос след разрастването на огъня, подсилван от силните ветрове.

Друг пожар, близо до северозападния град Превеза, в областта Епир, беше частично овладян в събота следобед, след като доближи опасно близо къщи в едно от селата в района.

На остров Лесбос пожарът е достигнал до плажа Ватера, а втори фронт се движи към село Вриса, съобщиха властите. Запалили са се няколко къщи и други обекти. Трети фронт бушува в гориста местност към село Ставрос, което обаче не е било застрашено.

В района работят над 80 пожарникари с 20 пожарни коли, подпомагани от цивилни доброволци, армейски части и цистерни с вода. Полицията съобщи снощи, че е помогнала за евакуацията на над 450 души от два хотела и 92 къщи.

Държавната телевизия ERT съобщи, че евакуирано заради бушуващ пожар е било и село Хрисокелария, в югозападната част на Пелопонес, а старите и немощни жители са били отведени в близко село.

Пожарът там гори в планинска местност край евакуираното село, но се е разпространил и в равнината под него, опожарявайки посеви.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене