348 зрелостници от Пиринско, двойно повече от м.г., се явяват на поправителната матура по БЕЛ

348 зрелостници /при 172 за м.г./ искат да се явяват на т.нар. поправителна матура /сесия август-септември/ по български език и литература. Задължителният за всички завършващи средно образование ДЗИ по БЕЛ е на 25 август от 8.30 часа и ще се проведе в 32 зали на 16 училища. На следващия ден, 26 август, в 14 училища и 39 зали ще се проведе втората матура по предмет от профилиращата подготовка, за която има подадени 121 заявления. Най-много – 30, са желаещите да покажат знанията си по биология и здравно образование, следвани от география и икономика с 29  зрелостници, 15 за английски език, ниво В2, по един за математика, музика, предприемачество, английски, ниво В1, 1 – руски и немски. 10 кандидати искат да положат новата матура по изобразително изкуство, 9 по философия, 4 по история и цивилизация. Сред новите матури  /като втори ДЗИ по профилиращ предмет/ е и тази по информационни технологии. На сесията през май на този изпит се явиха 47 абитуриенти, от които 22-ма изкараха двойки, нито един шестица, а постигнатият среден успех е 2,97. Сега за поправителната сесия  подготовката си по ИТ искат да покажат 14 зрелостници.

Припомняме, че за първа година държавните зрелостни изпити се провеждат по нов формат, заложен в новия Закон за предучилищното и училищното образование. Конкретно за българския език и литература задачите със затворен, избираем отговор бяха редуцирани от 30 на 22, а тези със свободен отговор от 18 на 10. Вдигна се и прагът за „Среден” /3/, като вместо изискуемите досега 23 точки вече са необходими 30 от максималните 100, за да се издържи задължителният изпит, без който никой дванадесетокласник не може да получи диплома за завършено средно образование. Първите явили се  2305 зрелостници в областта постигнаха среден успех „Добър” /3.91/. Шестиците са 98, двойките – 369, тройките – 358. Преобладаваща част – 777, са с резултат „Добър” /4/. Съответно 703-ма са с оценки „Мн. добър”. Впечатление прави, че в 9 образователни институции средният успех е под „Среден” /3/ и е в диапазона от „Слаб” /2.80/ до 2.35.

Окрои се и фактът, че 119 зрелостници, при 28 миналата година, са с две двойки, тоест не са положили успешно нито матурата по БЕЛ, нито втората по профилиращ предмет или професия.

„Статистиката никак не е лицеприятна. Би следвало учениците да се отнасят по-сериозно към обучението си, особено в гимназиален етап, за да могат да придобият необходимите им знания, умения и да положат успешно ДЗИ/ДИПКК, и в крайна сметка да са подготвени за живота и евентуалното им кандидатстване в университети”, коментира началникът на РУО Ивайло Златанов.

Сред новостите, е че завършващите професионални гимназии/паралелка вече задължително полагат като втора матура държавен изпит за придобиване степен на професионална квалификация /ДИПКК/. За т.нар. матура по професия можеше да се избира измежду три варианта – изпитна тема, тест и защита на дипломен проект, който бе предпочетен от преобладаващата част от зрелостниците. Държавен изпит за придобиване степен на професионална квалификация положиха 861 зрелостници на 17-те професионални гимназии в областта, както и от Спортното училище в Сандански. От тях 99 са с пълни шестици, 204 с „Отличен” над 5.50, петиците са 254, четворките – 210, 43 тройки и 51 двойки. Средният успех е „Добър” /4,79/.

За предстоящата сесия завления за матура по професия са подали 71 зрелостнци. Също така 58 ученици искат да се  явят на допълнително ДЗИ по желание по предмет от общообразователна подготовка, като най- много – 35, са желаещите да положат матура по география, 10 по биология, 8 по философия…

От МОН припомнят, че на всички изпити, с изключение на този по професия, се пише с черен химикал.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене