Без категория

Националния печат

печат

“Труд”

1 млрд. лева тръгват към фермерите

Поне 980 млн. лв. от ЕС тръгват към българските фермери тази седмица. Помощите ще получат над 80 000 земеделски производители, които през м.г. са обработвали поне 10 дка ниви или 5 дка плодни градини. Сумата ще бъде разплатена до този петък, 31 януари, обеща в интервю за “Труд” изп. директор на фонд “Земеделие” Мирослав Николов.

“Сега”

Заплатите на висши чиновници, кметове и депутати ударно растат

Правителството и парламентът показаха изключителна щедрост, въпреки че кризата все още не е приключила. Вчера стана ясно, че МС е увеличил рязко максималните заплати за висшата администрация. А депутатите размразиха месечните си възнаграждения, които не бяха пипани 4 г. заради солидарност с българските граждани.

Държавният дълг се увеличи с 1.3 млрд. лв. само за месец

Правителството се похвали, че в края на 2013 г. държавният дълг е спаднал до 14.1 млрд. лева, но още в първия месец на новата година картината бързо се променя. Вчера по поръчка на Министерството на финансите БНБ набра 400 млн. лева чрез продажба на държавни ценни книжа. Това е последната емисия от януарския календар на МФ. Още на 3 януари бяха пласирани ДЦК за 400 млн. лева, последваха още два аукциона по 50 милиона. Така само през януари новият държавен дълг вече е 900 млн. лева, а скоро ще достигне 1.3 млрд. лева, тъй като за 3 февруари е планирана още една едра емисия за 400 млн. лева.

Камерън призна, че българските имигранти не са заплаха

Британският премиер Дейвид Камерън призна, че емиграцията от България и Румъния е в „разумни граници“. В интервю за Би Би Си вчера той допълни, че нищо повече не може да се направи в рамките на закона, за да спрат да идват работниците от тези две държави. Премиерът сподели недоволството на тези, които не одобряват, че според европейските правила Великобритания е трябвало да вдигне контрола над пристигащите от 1 януари имигранти.

“Стандарт”

Църквата с фирма

Свeтият синод смята много скоро да си направи фирма. Тя ще стопанисва имотите на църквата в София и в цялата страна. Митрополитите още нямат решение, но сред тях има нагласа за подобна стъпка, научи „Стандарт“. Има вариант да се направи и сдружение „Синодални имоти“.

Кметовете готови с проекти за 2 млрд.

1050 проекта по програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ на обща стойност от 1,943 млрд. лв. събра финансовото министерство. „Обобщената информация от апликационните форми е 113 страници, това е впечатляващо“, коментира финансовият министър, който е председател на Междуведомствения съвет за оценяване и подбор на проектите. Вчера се проведе и първото заседание на съвета, където Чобанов подчерта, че експертите на Министерството на финансите са обработили през почивните дни предадените в събота от областните управители обобщени проектни предложения, за да може да започне максимално бързо работата по оценката им.

Първанов в БСП, но без доверие

Ръководството на БСП вероятно няма да поиска изключване на азбукарите от Столетницата. Но партията категорично ще се разграничи от подривната им дейност и ще свали политическото доверие от Георги Първанов и компания. Подобно развитие се очаква в края на седмицата. Пленум на 1 февруари ще вземе решение за съдбата на другарите, „пристанали“ на АБВ.

“Монитор”

Наш ром удари €7млн. от гръцкия джакпот

Ром от хасковското село Криво поле е ударил 7 милиона евро от гръцкия джакпот. Селим Тракалиев по прякор Хотето сега живее под засилена охрана в ромската махала от страх, че някой може да се опита да посегне на парите му. Дузина яки момчета отпращаха вчера всеки, който иска да се доближи до техния благодетел и учтиво, но твърдо съпроводиха с джипове журналистите до изхода на селото.

Брюксел удря кабинета, за да повлияе на евровота

Европейската комисия се опитва да повлияе на резултатите от предстоящия евровот у нас, като играе в полза на опозицията и по-конкретно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и фалиралия енергиен бос Иво Прокопиев. За целта нейни функционери използват дори механизма за наблюдение на страната ни, като грубо се намесват във вътрешните работи на държавата чрез манипулации с мониторинговия доклад.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене