В Чепеларе искат бюст паметник на Адил Джуров, дарил 500 декара за училище

Кампания за набиране на средства, предназначени за бюст паметник на Адил Салихов Джуров започна в Чепеларе преди дни. Тя е стартирана от настоятелството на читалище „Родопска искра – 1880“. „Настоятелството на читалището реши, предвид благородните дела на родопския деятел, който по величие се нарежда до Васил Дечев, че заслужава да бъде увековечен с бюст паметник, който да остане за поколенията след нас“, съобщава председателят на читалището Ангел Николов. Нужната за това дело сума е 12 000 лева.

„Смятаме, че това е най-малкото, което можем да направим за Адил Джуров. НЧ „Родопска искра 1880“ се доверява на доказания творчески колектив Весела Стаменова (художник“ и „Павел Василев (скулптор), чиито творби са всепризнати, а една от тях е и бюст паметника на Васил Гаджуров, поставен в градската градина на Чепеларе“, уточнява Николов.

Адил Джуров е един от видните чепеларски будители, взел дейно участие в почти всички благоустройствени, административни, учебни, културно-просветни и стопански мероприятия в периода от 1890 до 1920 г в родното му село Чепеларе и Рупчоса. През 1984 г. е избран за общински съветник и помощник-кмет в Чепеларе. На този пост остава няколко години, през които са осъществени едни от най-важните благоустройствени и строителни мероприятия. Прокарани са първите прави и широки улици, построено е голямото училище през 1895 г. и първото читалище. Адил Джуров съдейства за преместването на класното училище от Орехово в Чепеларе.

След 1893 г. той е редовен председател на ревизионната комисия на читалището, а чрез убедителното си слово при полагането на основния камък на читалищната сграда през 1897 г. привлича към участие в строежа почти цялото мюсюлманско население в Чепеларе. Съдейства за намиране на средства за строежа му и тогава, когато се е смятало, че всички възможности са изчерпани. Той е човекът, дарил собствен имот от 500 декара на чепеларското училищно настоятелство.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене