ГЕРБ: Прекратяването на меморандума с Gemcorp е, за да се замете темата под килима

Ето какво се казва в декларация на партията по случая

ГЕРБ са възмутени по случая с Gemcorp и прекратяването на меморандума, обявено от премиера в оставка Кирил Петков, макар че бяха активни критици по него. Това каза депутатът от ГЕРБ Десислава Трифонова. Припомняме, че както БЛИЦ писа депутатката от ГЕРБ Десислава Трифонова вчера разпространи в личния си фейсбук профил нови данни. Според тях Кирил Петков е крил в кабинета си доклад на ДАНС за компанията 3 месеца и лъжел, че е възложил проверка.

„Не само не сме доволни, а сме възмутени, че първо Кирил Петкове е крил 3 месеца докада в кабинета си и не е предприел никакви действия по неговото прекратяване, a сега, тъй като беше притиснат заради доклада на ДАНС и документите, които ние представихме за офшорките, той изведнъж  получи просветление и реши да прекратява меморандума. И единствената идея на това прекратяване е да се замете темата под килимчето“, коментира депутатът.

В петък тя посочи, че очакват във временната комисия в НС премиерът в оставка и Асен Василев да отговорят на въпросите: „Кой доведе Gemcorp, защо цялата енергетика е дадена на една офшорка, която води до друга офшорка на Кайманите, която няма дори регистриран управител, и защо тази компания беше избрана, и по какви процедури“. По думите на Трифонова „те се опитват да саботират дейността на комисията, като не предоставят никакви документи“.

Депутатът заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи антикорупционния закон. „Няма как да подкрепим този закон, тъй като той нарушава основни принципи в Конституцията – първо създава втора прокуратура, няма изискване за образование на разследващите органи. Като цяло е начин да се създаде бухалка срещу всяка една политичeска власт и мандатът на председателя на комисията ще е 12 години, което е безпрецедентно“. „Този закон цели саморазправа с всяка една опозиционна партия”, добави Трифонова.

А ето как тя „прочете“ изнасянето от евродепутат на заключение от петорната експертиза на снимките с пачките: „Имам пълно доверие. За да се представи зкалючението от евродепутат значи, че европейските институции имат доверие в нашите институции в България. Ние отдавна твърдим, че тези снимки са манипулация и беше направен опит по този начин да бъде свален ГЕРБ“.

Ето какво се казва в декларацията на ГЕРБ по темата:

От месеци ние от ГЕРБ-СДС, заедно с нашия лидер Бойко Борисов, се борим меморандумът с Джемкорп, подписан на 23 март тази година, да бъде прекратен, а Вие управляващите направихте всичко възможно да прикриете поредната измама на Вашето правителство.

С този меморандум Вашето правителство се опита да даде цялата ни енергетика на една офшорка с неясни капитали и спорни имена – малки модулни реактори за АЕЦ Белене и АЕЦ Козлодуй, Зелената сделка, въглищните ни мощности и Плана за възстановяване и устойчивост са малка част от заложеното в него. Вие предадохте националните ни интереси и националната сигурност в енергетиката на чужди олигарси.

Първо не искахте да сформираме временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно подписването на меморандума. Два месеца водихме битка, за да се създаде такава комисия, но за да сте сигурни, че няма да излезе истината, си сложихте Ваш председател на комисията.

Направихте няколко опита да саботирате дейността на комисията като:

Първо Кирил Петков и Асен Василев не отговориха на исканията на комисията за предоставяне на документи и данни относно кой предложи Джемкорп и как беше избрана компанията;

После председателят на комисията отказа във вторник след изслушването на председателя на ДАНС да подложи на гласуване предложението на ГЕРБ-СДС комисията да излезе с незабавно предложение Народното събрание да задължи Кирил Петков да прекрати тази корупционна схема. Нарушихте всички правила, господа управляващи.

Нека да е ясно, че Кирил Петков е крил в кабинета си доклад на ДАНС за GEMCORP близо 3 месеца и НЕ Е ПРЕДПРИЕЛ НИКАКВИ ДЕЙСТВИЯ ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА МЕМОРАНДУМА.

Министър-председателят в оставка криеше в кабинета си корупция за 1 млрд. долара.

Кирил Петков ни е излъгал, че е възложил проверка на ДАНС. Доказателство за това е собственият му отговор до Народното събрание, с който не предостави разпореждането си до ДАНС. То просто няма такова и до днес.

Изведнъж, вчера, на Илинден, Вие управляващите получихте просветление и решихте да прекратите меморандума с Джемкорп. Нали беше някаква ултра невероятна инвестиция, която широко прокламирахте? Инвестиция, която ни обещавахте, че ще доведе до светли бъднини?! Защо ни отнехте светлото бъдеще?!

Какво не искат Кирил Петков и Асен Василев да се знае, за да прекратяват меморандума?!

Докладът на ДАНС и изслушването на председателя на ДАНС показаха, че нашите страхове за националната сигурност са били напълно основателни.

Изведнъж се притесниха и депутати от Демократична България. Но защо колеги от Демократична България мълчахте на временната комисия онзи ден? Защо не подкрепихте предложението ни за прекратяване на меморандума? Днес си приписвате заслугите. Не ви ли е срам?!

Нашата борба беше управляващите да проявят държавническо поведение. Не го направихте. Уплашихте се, когато предоставихме документи за офшорките на ДАНС.

Изрекохте много лъжи за Джемкорп:

1. Кирил Петков излъга, че е възложил предварителна проверка на Джемкорп за наличие на руски капитали;

2. Кирил Петков излъга, че е възложил повторна проверка – в писмото си до Народното събрание не предостави разпореждане до ДАНС;

3. Кирил Петков скри, че има доклад на ДАНС, който е получил на 20 април 2022 година;

4. Кирил Петков излъга, че при най-малко съмнение относно компанията правителството само ще прекрати меморандума. От април до днес Кирил Петков криеше доклада на ДАНС в кабинета си.

5. Кирил Петков излъга, че това е просто писмо за намерение;

6. Асен Василев излъга, че Джемкорп му е предложена от американското посолство;

7. Асен Василев излъга, че Джемкорп му е предложена от английското посолство;

8. Министерство на енергетика излъга с коя компания всъщност е подписало меморандума;

Какво не знаем и какво се опитват да скрият управляващите:

КОЙ доведе Gemcorp при министъра на енергетиката;

КОЙ и защо даде енергетиката ни на офшорка;

КОЙ взе комисионни за този меморандум;

ЗАЩО не беше спазена нито една процедура за избор на компания;

ЗАЩО не беше извършена проверка на капитала на компанията;

ЗАЩО меморандумът е сключен буквално за 12 дни;

ЗАЩО е посочена вътре цялата енергетика на България.

Веригата офшорки:

1. Gemcorp Holdings Limited – регистрирана в Джърси;

2. Тя е свързана с други две офшорки:

– Comet Force Holding Corp – регистрирана в Virgin Island (British);

– GemCorp Partners LP – регистрирана в Cayman Islands. Тази офшорка дори няма регистриран управител.

Ние няма да спрем дотук. В петък на временната комисия ще очакваме Кирил Петков, Асен Василев и министъра на енергетиката да дадат обяснения. Някой трябва да понесе отговорност за тази корупционна сделка!

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене