Вменяема ли е Кристина Дунчева, отново изяснява Темида

Съдът още умува дали Дунчева е психичноболна

Обвинената в убийството на двете си деца не разпозна родителите си

Петорна експертиза назначиха магистратите, имат съмнение, че майката е психичноболна

Кристина Дунчева, която е обвинена в зверското убийството на двете си деца в Сандански през 2020 г., ще бъде подложена на нова петорна експертиза. Темида иска да е сигурна дали майката е вменяема и дали може да носи наказателна отговорност за действията си. Това стана ясно от решение на Окръжния съд в Благоевград.

В съдебната зала преди ден Кристина Дунчева влезе във видимо влошено здравословно и психическо състояние. Обвиняемата за убийството на двете си рожби не успя да разпознае родителите си, които бяха дошли пред съда по време на делото.

Повече от два часа продължи заседанието срещу Дунчева, а съдът ще продължи да изяснява и в следващите си заседания дали жената е психическа здрава. Година и половина след убийството на двете деца са назначени три експертизи.

Според първата, направена от психиатри веднага след убийството, Кристина Дунчева е невменяема и не е знаела какво извършва. Втората бе изготвена от независими психиатри в ловешката болница, които обориха първата експертиза. Предстои третата да бъде готова есента.

В съдебната зала днес бяха разпитани двамата психиатри, направили първата експертиза. Двамата потвърдиха думите си пред съда.

„Тепърва е назначена нова, петорна експертиза, която предстои да бъде изготвена от други независими експерти. Ще бъде готова вероятно през септември. Въз основа на нейното становище ще бъде преценено дали да се назначават допълнителни експертизи. В момента съдът постанови привеждане на обвиняемата в специализираната психиатрична болница в Ловеч за лечение, тъй като тя е диагностицирана с психично заболяване“, каза адвокат Павлин Коюмджиев.

Дунчева е обвинена в заколването на двете си деца – момченце на 5 години и момиченце на 3 г. Според прокуратурата убийствата са с особена жестокост и по особено мъчителен начин за малолетните деца.

Кървавият сценарий се разиграва на 19 ноември 2020 г., по данни на прокуратурата жестоките убийства са извършени с няколко кухненски ножа. Пристигналият на местопроизшествието екип на Спешна медицинска помощ констатирал смъртта на децата, съобщават още от прокуратурата. В хода на извършените съдебномедицински експертизи е било установено, че на всяко от децата са били нанесени над 30 прободно-порезни наранявания, предимно по шията и гърдите. След ареста на Дунчева имаше съмнения за това дали не страда от психично заболяване, тъй като обвиняемата твърдеше, че няма никакъв спомен от случилото се.

Тогава Окръжният съд в Благоевград я изпрати в психиатрия, за да бъде установено дали може да отговаря за действията си и дали е осъзнавала какво върши. Дунчева бе в психиатрията в затворническата болница в Ловеч 30 дни. Там и беше извършена обстойна психоекспертиза и изследвания, за да се прецени какво да бъде лечението.

Експертите установиха, че тя страда от посттравматично разстройство, причинено от стрес заради дългогодишен тормоз от страна на съпруга й. Адвокатът на подсъдимата обясни, че в съдебната зала жената била във видимо лошо здравословно състояние, била е явно неадекватна и се е наложило да й дават вода и да я успокояват.

Но бе установено също така, че по време на зверското престъпление Дунчева не е била в състояние на физиологичен афект. При нея не е налице психично заболяване или друго освен личностово разстройство – емоционално нестабилна личност, което не е психична болест и спрямо обвиняемата може да бъде реализирана наказателна отговорност, обясняват от прокуратурата.

Понастоящем Кристина Дунчева е с наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Домашен тормоз

Кристина Дунчева спечели делото за домашно насилие. Георги Трайков е осъден на глоба от 1000 лева плюс разноските по процеса. Магистратите взеха и друго решение.

Те постановиха издаване на заповед за защита в полза на Кристина. На Георги Трайков е забранено да приближава жена си на по-малко от 200 метра, както и да приближава на по-малко от 20 метра местоработата й като касиер-домакин в гимназия в Сандански. Самият Георги така и не призна да е посягал на Кристина.

 Неразположение

Делото срещу Дунчева бе спъното през май. Майката не се яви на 10 май в Окръжния съд в Благоевград по лични причини, научи „България Днес“. Справка показва, че защитата на 32-годишната подсъдима е подала молба за отлагане на процеса, защото Дунчева има лични проблеми и няма как да се яви. Вестникът разбра, че не е представен болничен лист пред магистратите, а причината за нейното неразположение така и не стана ясна месеци по-късно.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене