Избор на инверторен електрожен

Да се ​​научат да работят със заваръчна машина е съкровеното желание на много мъже. Нека да разгледаме подробно класовете електрожени, техните предимства и недостатъци, както и основните опции за избор.

Разбира се, има много класификации на заваръчните инвертори. Да вземем един от тях.

Домакински – използва се главно в гаража или в страната. Устройствата от този конкретен клас трябва да бъдат избрани от всички начинаещи, тези, които просто се учат да готвят. Разбира се, те са подходящи и за опитни заварчици, които планират да ги използват за еднократни краткосрочни работи с малък обем. Диапазонът на заваръчния ток за битов инверторен електрожен варира от 120 до 200 A.

Професионални – са особено популярни сред служителите на жилищно-комуналните услуги и служителите на малки търговски фирми. Устройствата от този клас са идеални за ремонт на тръби, производство на рамкови конструкции и др., Тъй като в такива случаи се поставят високи изисквания към качеството на работа. За разлика от домакинския инвенторен електрожен, който може да се използва само за кратки периоди от време, професионалните инвертори се използват за продължителни периоди от време при тежки условия на работа. Стойностите на заваръчния ток за професионални инвертори варират от 200 до 300 A.

Индустриални – те намериха широко приложение при изграждането на критични конструкции от различни метали и при монтажа на тръбопроводи и други съоръжения. Такива устройства могат да готвят без прекъсване с големи обеми работа и много високи изисквания за качеството на заваръчния шев. Заваръчният ток на индустриалните устройства варира от 250 до 500 A.

Излишно е да казваме, че устройствата от всеки клас са предназначени за специфична работа с определен обем. Разбира се, цената на заваръчните инвертори от всяка група се различава значително. Въпреки това, те повече от оправдават цената си с характерни качества.

Предимства на инверторите

Съвременният инвенторен електрожен придоби широка популярност. Нека разгледаме неговите предимства.

Стабилен заваръчен ток дори при пренапрежения в мрежата, което означава, че шевът винаги ще се окаже равен.

Минимално пръскане – слоят шлака, образуван при заваряване, е много по-тънък, отколкото при работа с трансформатори или токоизправители. Това означава, че ще трябва да положите по-малко усилия, за да го премахнете и да полирате съседните повърхности.

Плавното регулиране на силата на тока ви позволява да изберете оптималната стойност за работа с конкретен материал.

Универсалността на инвертора дава възможност за работа с всякакви материали: алуминий, неръждаема стомана и др.

Системите за защита изключват прегряване на устройството, свръхток, продължителна работа в един режим и др.

Благодарение на ниското си тегло, един инвенторен електрожен може да се държи в ръце дълго време.

Ниска консумация на енергия – 2 пъти по-малка от тази на токоизправители и трансформатори.

Заваръчни инвертори срещу трансформатори

Споровете за това кой заваръчен агрегат е по-добър – инвертор или трансформатор, все още продължават и днес просто няма консенсус. Статистически, трансформаторите все още държат водеща роля в дистрибуцията, но инверторите уверено поемат лидерството в битовата употреба. Какви са основните критерии, по които обикновено се сравняват? Това са цената, условията на работа и редица технически параметри.

Всеки тип машина за заваряване има своите плюсове и минуси. И вече всеки решава за себе си кой фактор да постави на преден план – цена, лекота на работа, размери и така нататък.

Заваръчни инвертори срещу токоизправители

В сравнение със заваръчния инвертор, заваръчният токоизправител е 2 до 3 пъти по-евтин. Отличава се с надеждност и ремонтопригодност и може да работи в тежки условия – при наличие на прах и влага във въздуха.

Недостатъците на токоизправителя включват големи размери (макар и по-малки от тези на трансформатор) и значителна консумация на енергия – в това заваръчният токоизправител е подобен на трансформатор, той също провисва мрежата.

Полезни функции на заваръчните инвертори

Защо се препоръчва на начинаещите да изберат заваръчни инвертори? Всичко е свързано с техните специфични функции.

Горещ старт – стойността на тока се увеличава за няколко секунди в момента на запалване на дъгата. Ето защо гори стабилно и дори начинаещ може да запали дъгата без проблеми. Когато работите с трансформатори, само заварчик с богат опит може да извърши тази операция.

Антистик – предотвратява залепването на електрода към детайла. Токът спира да тече, ако върхът на електрода докосне повърхността на детайла. В резултат на това лесно ще откъснете електрода. Ако това не бъде направено, ще възникне късо съединение.

Arc Force – увеличава силата на тока, ако електродът е много близо до повърхността на детайла. Това дава възможност да се намали вероятността от залепване.

Как да изберем инвенторен електрожен по технически характеристики?

Всеки заваръчен инвертор има набор от основни параметри, въз основа на които се предпочита един или друг модел. Заслужава обаче да се отбележи, че алгоритъмът за избор на устройство за начинаещ и професионалист е значително различен. Нека проучим и двата варианта.

Инвенторен електрожен за професионална употреба

Тук изборът се извършва по по-сложна схема, тъй като трябва да се вземат предвид други технически характеристики.

Стъпка 1. Решете дебелината на частите, с които планирате да работите

 

От това условие зависи определянето на силата на тока, продължителността на включване, диаметъра на електрода и др.

Стъпка 2. Разберете диаметъра на електродите и силата на тока

Размерите на електродите се избират въз основа на дебелината на заваряваните детайли. Заваръчният ток, съответно, зависи от двата параметъра (параметри на електродите плюс размери на частите).

Стъпка 3. Определяме интензивността на използване на инверторния апарат

Това пряко влияе върху времето за периодична работа на инвертора, времето за средна продължителност и времето за непрекъсната работа. По този начин, въз основа на стойността на работния заваръчен ток, можете да разберете номиналния заваръчен ток. За да направите това, добавете марж от 40 – 50% към стойността на мощността.

Не забравяйте да вземете предвид продължителността на включването (PV%) – това е периодът от време, когато можете да готвите, и продължителността на почивката с цикъл от 10 минути. Например при работен цикъл от 70% при 40°C можете да работите без прекъсване 7 минути и да оставите машината да почива 3 минути.

Стъпка 4. Определете вида на електрическата мрежа

Обикновено всички еднофазни и трифазни мрежи са разделени на 4 групи:

  • Стационарна еднофазна мрежа (стабилна)
  • Еднофазна мрежа от генератора (нестабилна)
  • Стационарна промишлена трифазна мрежа (стабилна)
  • Автономна трифазна мрежа (нестабилна)

Разгледахме първите два вида мрежи при избора на домакински заваръчен инвертор. Сега нека се съсредоточим върху трифазните мрежи. Ако разбирате, че за вас е подходяща стабилна индустриална трифазна мрежа, в която максималният скок на напрежението е 10 – 15%, тогава е достатъчен инвертор с подходящ диапазон на работно напрежение.

Ако планирате да захранвате устройството от генератор, тогава потърсете модел, при който производителят ще посочи възможността за работа от бензинови или електрически генератори.

Също така помислете за защита на заваръчния инвертор от токови удари. Това е особено важно, когато работите с генератор. Факт е, че изходното му напрежение е подложено на внезапни скокове, така че защитата на инвертора ще помогне за предотвратяване на бърза повреда.

След като сте взели предвид всички параметри, остава да вземете решение за сумата, която искате да похарчите за закупуването на заваръчен инвертор, както и марката на производителя.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене