Нинова към ИТН: Днес трябва да си кажем да или не за ново правителство

Благодаря, че не обикаляте по депутатите ни, да им звъните поотделно и да им обяснявате колко са важни и свободни, каза той

От Има такъв народ са готови за разговори

Благодаря, че се отзовахте на поканата ни. Получихме третия мандат и си даваме сметка каква отговорност тежи върху нас. Бихме искали да изясним няколко въпроса. Първо, декларираме абсолютно категорично, че имаме сериозни намерения да направим правителство, защото знаем какво ни чака в следващите месеци.

Това каза Корнелия Нинова в началото на срещата с ИТН. Двете партии преговарят за съставяне на кабинет с третия мандат, който Радев връчи на левицата.

 

„Нямаме намерение да губим време с напразни преговори и имитации. Моля ви за следното – да кажете вашите позиции и бихте ли искали сериозно и твърдо да опитаме да направим правителство. Предлагаме да стъпи на програмата, която с ПП и ДБ съставихме за първия мандат. Оставяме програмата отворена, защото е нормално да дадете предложенията си“, допълни вицепремиерът и икономически министър в оставка.

„Ако имате воля да седнем и да разговаряме за правителство, притиснати от кризите, да сложим днес началото на тези разговори с цел опит да съставим правителството. Ако имате предложения, готови сме да ги приемем, получим и обсъдим с другите колеги. Моля днес да не разговаряме за структура и персонален състав на МС. Докато не сложим базата, не бихме искали да обсъждаме персонален състав на МС“, завърши тя.

„Благодаря за поканата, защото всяка партия трябва да постъпва като вас. Благодаря, че не обикаляте по депутатите ни, да им звъните поотделно и да им обяснявате колко са важни и свободни. Още когато стана ясно, че ще има парламентарна рулетка, заявихме, че ще бъдем конструктивни и заявихме, че трябва 4-те партии да сме в коалиция.

Смятаме, че трябва да има диалог. Що се отнася до програмата, тя до голяма степен покрива коалиционното споразумение, което имахме. Получихме я и идваме с готови предложения, защото когато не участвахме с готова програма, сега има неща, които искаме да бъдат включени“, каза Тошко Йорданов и даде думата на Ива Митева.

„Мисля, че днес ще покажем дали имаме мъдрост и разум, както заявихте преди 2 седмици. Твърдо заявяваме, че сме готови за конструктивни разговори. Нашето последователно и категорично мнение, че избори не са необходими и няма да доведат до добри резултати – напротив, ще задълбочат кризата. Изводът от едни избори ще са още едни избори.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Трябва да загърбим егото си, за да се стигне до кабинет. Имаме съвпадане по почти всички точки. Естествено, имаме наши допълнения. Ще направим всичко възможно, за да работим за реформа на съдебната система и антикорупционното законодателство“, заяви тя.

Нели Христова
  • dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене