В Петрич беше открит и осветен бюст-паметник на Васил Левски

Тържествена и изпълнена с много емоции церемония се състоя в Петрич за откриването на паметник на Апостола на свободата. Събитието се предвиди за 185 – годишнината от рождението на Васил Левски – ден, който ще остане паметен за поколения петричани. Монументът на Апостола се изгради след като фен клуб Blue boys в град Петрич започна кампания за събирането на средства преди пет години и я изведе до успешен завършек. Пандемията възпрепятства тържествения момент за откриване на паметника, изработен от скулптора Адриан Новаков.

Община Петрич се погрижи за подходящия фундамент, изпълни проекта за вертикалната планировка, озеленяването, монтирането на осветителна и поливна инсталация. Съдейства на инициаторите, когато беше нужно за реализирането на голямата инициатива. Единство в делата – това показа Петрич като изпълнение на заветите на Апостола. Церемонията днес беше уважена и от родственик на Васил Левски – Христина Богданова, която проведе беседа в Исторически музей и разказа на петричани събития от живота на Апостола, предавани от близките му хора.

В Петрич дойде и изпълнителният директор на ПФК „Левски“ Ивайло Ивков. Двама народни представители – Костадин Стойков и Цончо Ганев уважиха церемонията по откриването на паметника на Васил Левски. Присъстваха също областният управител Валери Сарандев и зам.-областният управител Анита Коцелова. Десетки петричани станаха част от паметния момент, за който ще се разказва на идните поколения.

Паметникът на Васил Левски освети отец Ангел Кочев. Цветя и венци бяха положени с признание и признателност към Апостола.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене