Вечерни новини! Дълговата криза в Европа може да бъде избегната

Прогнозират над 2,10 лв. за долар

Спиране на газа ще влоши ситуацията

Европа е изправена пред рецесия, нараства опасността от фалити на компании, а курсът на еврото спрямо долара може да падне още, показва проучване на агенция Блумбърг. По време на рецесия има спад на икономическата активност и ръст на безработицата.

Само 16% от 792 запитани експерти в проучването на Блумбърг смятат, че Европа ще успее да избегне икономически спад през следващите шест месеца. В същото време 69% прогнозират, че еврото е по-вероятно да поевтинее до 0,9 долара за едно евро, отколкото да се възстанови до ниво от 1,1 долара за евро.

При поевтиняване на еврото до 0,9 долара курсът на лева ще падне до 2,17 лв. за долар. А това ще повиши цените на вносните стоки, които се договарят в долари. В понеделник доларът се разменяше за 1,94 лв.

41% от анкетираните, сред които са портфейлни мениджъри и търговци на дребно, смятат, че ще настъпи дългова криза в следващите шест месеца. Всичко това поставя ЕЦБ в трудно положение. Очаква се банката да вдигне лихвените проценти още тази седмица. Това се съчетава и с обострянето на енергийната криза, след ограничаването на газовите доставки от Русия и рекордно високата инфлация.

“Смятам че очакванията за рецесия се повишиха заради възможността от ограничаване на потреблението на газ. Ако това се случи, много компании ще фалират”, казва Крейг Инчес, от компанията за управление на инвестициите Royal London Asset Management.

59% от анкетираните смятат, че не се очаква дългова криза в еврозоната през следващите шест месеца. Но повечето от запитаните посочват, че спирането на газовите доставки би било причината за влошаване на прогнозите. Доверието на инвеститорите в немската икономика достигна най-ниското ниво от 2011 г. насам. Това дойде след като Дойче Банк прогнозира, че най-голямата европейска икономика ще се свие с 1% през 2023 г.

Каквото и да предстои обаче, спадът в курса на еврото ще продължи. Nomura Holdings, UBS Group AG и BCA Research предвиждат спад до 0,90 долара за евро до началото на зимата като най-лош сценарий.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене