Онкоболницата в Благоевград ще търси възможност за погасяване на близо 2 млн. лева задължения

Онкоболницата в Благоевград ще търси възможност за кредит от банка за погасяване на близо 2 млн. лева задължения към фармакологични компании, каза за БТА управителят на лечебното заведение д-р Теодор Велчев. 

Специализираната болница за активно лечение по онкология „Св. Мина“ в Благоевград дължи голяма сума за доставени лекарства, натрупана от 2019 г. Най-големите задължения са от 2020 г. и от 2021 г., посочи д-р Велчев. От края на миналата година, когато поема ръководството на лечебното заведение, заедно с екипа му успяват да погасят около 200 хил. лева от старите, заварени задължения.

Законната лихва, която фармакологичните компании могат да наложат върху дължимата сума, е в размер на 10 процента. Към момента са проведени разговори с компаниите, които доставят нужните медикаменти и няма затруднения с доставката на лекарства, необходими за лечение на пациентите, допълни управителят на СБАЛО „Св. Мина“. Въпреки това остават натрупаните стари задължения, посочи новият управител на лечебното заведение.

„Ние си покриваме тези лекарства, които сме изконсумирали, успяваме да покриваме стари задължения към стари фактури в минал период, но, за съжаление, те като сума са много и няма как това да стане бързо, затова по-разумното е да е с кредит“, каза д-р Велчев.

Ръководството на болницата възнамерява да започне преговори с банки, за да се установи какви са възможностите и условията за кредитиране. Заемът ще е за покриване на просрочените задължения и лихвите, с което лечебното заведение да тръгне „на чисто“, посочи управителят. Той допълни, че ще търси вариант за банков кредит с лихва между един и три процента, което е два до три пъти по-ниско от законната лихва, дължима към фармакологичните компании.

Онкоболницата в Благоевград е общинско лечебно заведение, поради което съгласие за преговори за кредитиране трябва да се даде от местните общински съветници. Управителят на лечебното заведение вече е отправил своето предложение към кмета на Благоевград Илко Стоянов.

За БТА кметът на Благоевград каза, че предложението вече е придвижено до общинския съвет и се очаква то да бъде разгледано още на следващата сесия, която е в края на месец юли.

Предложението е за разрешение управителят на СБАЛО „Св. Мина“ да започне преговори за евентуален кредит, когато се стигне до определени рамки, те отново ще бъдат гласувани от общинските съветници, преди да бъде изтеглен кредитът, каза още Илко Стоянов. Той допълни, че д-р Велчев, като управител на юридическото лице, което е кредитополучател, ще може да защити за какво ще бъдат разходвани отпуснатите с кредит средства и каква ще е вноската. 

„Законната лихва е много висока върху главниците, така че предложението да се вземе кредит изглежда математически логично и финансово изгодно“, каза още кметът на Благоевград и допълни, че с новото ръководство финансовото състояние на онкоболницата се стабилизира, като вече се мисли и за следващи стъпки и ходове, свързани с надграждане на лечебното заведение и предлагане на повече възможности за лечение.

Ежемесечно през СБАЛО „Св. Мина“ преминават между 1200 и 1300 пациенти. Част от тях се налага да се хоспитализират по два пъти, което се изисква от назначената терапия, при други се налагат консултации в кабинетите, посочи д-р Велчев. В онкоболницата се лекуват пациенти не само от област Благоевград, но и от Кюстендилска, Пернишка и Пазарджишка област, каза още д-р Велчев.

 БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене