„България в съзнанието на голяма част от македонското общество е най-опасният вълк“

Снимка: архив, БГНЕС1

Мартин Минков: Европа вижда, че РС Македония е проблемна държава

„При нас, в България, в нашите медии темата „Северна Македония“ трябва да отстъпи малко назад и да не бъде във фокуса на очакваната предизборна кампания. Ако ние се фокусираме прекалено много върху темата „Северна Македония“, не печелим нищо. Ние направихме необходимия добър компромис и дадохме зелена светлина при изпълнение на записаните в европейското, наричано френско, условия. Темата у нас трябва да бъде малко приглушена в сравнение с това, което беше преди вдигането на ветото.“ Това мнение изрази пред БНР Мартин Минков, дългогодишен бивш кореспондент на БНР в Скопие.

Не е проблем приемането на френското предложение в македонския парламент, категоричен е журналистът. Според него парламентарни условия за сваляне на правителството няма и за целта опозицията използва улицата.
„Ужасната съпротива е навън. Тя е на улицата, стимулирана, водена от ВМРО-ДПМНЕ. Те разполагат със 70 депутати, необходими са 61. Очаквам формално предложението да бъде прието и правителството им да получи парламентарен мандат за действия по-нататък. Тези действия по-нататък не са безпроблемни, не съм голям оптимист, че ще бъдат бързи и че скоро ще има обещаното от г-жа Фон дер Лайен начало,“ каза Минков.

Протоколите към европейското предложение, които са готови, но не са подписани, са пътната карта, по която ще се движим във взаимоотношенията със Скопие, подчерта Мартин Минков. По думите му „подписването им няма да е лесно“.

„България в съзнанието на голяма част от македонското общество е най-опасният съседен вълк, който чака да разкъса, да обезличи Македония, да обезличи македонския народ. За тях подготвеното от Френското председателство европейско предложение било опит за ребългаризация. Такива претенции България не е имала и няма“, коментира журналистът.

Македонизмът е абсолютен еквивалент на антибългаризъм, изтъкна Минков. Според него колкото и да ни е неприятно, трябва да приемем, че националното съзнание в РСМ е изгладено на базата на антибългаризъм.

Журналистът смята, че в условията на силен натиск дипломацията ни е успяла да покаже, че причина за ветото на страната ни е култивирането на антибългаризма като национална идеология в РСМ.

„Европа вижда, че РСМ е проблемна държава. Тя се стреми към един съюз, общественото мнение се обработва в посока – не ни интересува Макрон, България, нас ни интересува да влезем такива, каквито сме,“ каза Мартин Минков.

Елка Василева

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене