Дестинация Симитли: Вековен бор с магическа сила пази оброчище на Света Марина край село Сенокос

В днешното издание на рубриката „Дестинация Симитли“ ще ви отведем до едно чудно място, място, за което се носят легенди. В навечерието на 17 юли, когато почитаме Света Марина, решихме виртуално да ви разходим до едноименната местност край село Сенокос.

Там, сред приказно красивата природа се извисява вековен бор, който не само пази оброчище на Света Марина, но и според местните жители е зареден с магическа сила. До свещеното място, което се намира на 2 км. след селото, се стига по трудно достъпен път.

Преходът не е е невъзможен с лек автомобил, но за ваше удобство препоръчваме да използвате високопроходими коли или да минете разстоянието пеша. Така ще се насладите на приказната природа и невероятните гледки, които на моменти наподобяват картини от пощенски картички.

В миналото почитането на вековни дървета, наричани още „кръстати”, „миросани” или „свети”, и изграждането на оброчища край тях, е често среща традиция, която е характерна за цяла България.

Оброчището Св. Марина край село Сенокос е белязано с голям камък, известен още като „лепения камък”- скала към която са прилепени малки плоски камъни, наподобяващи рамка.

Стеблото на вековния бор е с над 3 метра обиколка, извисява се на не повече от 10 метра, където върхът му се „разстила” встрани, а клоните са усукани в причудливи форми.

Местните казват, че тук има магическа сила. Допреш ли се до бора – той пречиства, изцелява. Твърди се, че през фотообектив ясно се виждат силуети и образи на митични герои, а горе – в клоните – се очертава ликът на Света Марина.

В землището на село Сенокос е имало още два вековни бора – при оброчищата на Свети Никола и Свети Тодор, но единият от тях е унищожен от силни ветрове, а другият от пожар.

Освен оброчището „Света Марина” край селото има множество други, носещи имената на християнски светци – „Свети Спас“ в Папукчийската махала, „Свети Горици“ във Везенкова махала, „Света Петка“ и „Пресвета Неделя“, където също има вековни дървета.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене