Вечерен репортаж! За децата в цадилка от сърце и от Брезница!

Намирам си аз бебета и вълшебни хора навсякъде, разказва влигъркара Цветомира Йосова за Топ Преса . Основната цел на цялото това пътуване, започнало още в сряда вечерта 🤣, беше идването ми при аба Салейка в Брезница, която да ми разкаже и покаже как традиционно носят бебета в цедилка тук в района.
Когато била бебе, майка и не притежавала бебешка количка или друго нещо присъщо на нашето съвремие. Тя отглеждала бебето си в хамак.

Когато имала работа на двора или искала да изпълнява домакинските си задължения поставяла бебето си в този хамак и го люлеела нежно докато то заспи.

Този хамак се закачал за двата си  края, на дърво, куки или друго подходящо място, така че да е максимално сигурено за детето. Когато тя си свършела работата отвързвала хамака и го поставяла на гърба си заедно с бебето и се отправяла към следващата задача.

В онези години детето и майката не се отделяли, били в непрекъснат контакт, дори когато жената имала работа на полето.  Този вид отглеждане в днешно време се нарича   „привързано родителство”.  Говорихме си много са бебеносене, раждане, кърмене и начин на живот. Тръгнах си с някакви супер силни емоции и отново ще се върна в Брезница.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене