ИТН при Радев: Неспазването на националните интереси доведе до кризата

Снимка: БГНЕС

От партията искат Василев и Петков да отстъпят

Решение на вашата партия беше да напуснете правителството, което изправи 47-мото НС пред необходимостта да излъчи ново управленско мнозинство или да отидем на нови парламентарни избори. Така ИТН се обърна към представителите на „Има такъв народ“ по време на консултациите за връчване на третия мандат.

„Важно е да споделите каква е вашата позиция по отношение на усилията за създаване на ново управленско мнозинство, около какви приоритети виждате сформирането на ново правителство, отворени ли сте за диалог и с кои политически формации, поддържате ли още червени линии по някои положения, имате ли имате ли имена в „забранителен списък“ по отношение на едно ново управление и как виждате развитието в тази ситуация?“, попита Радев.

„Трябва да сме реалисти и вие, с вашия парламентарен опит, да знаете, че в период на тежки кризи оставянето на страната без парламент е тежко изпитание и за хората, и за политическата сцена“, допълни той.
„Само искам да отбележа, че точно вие много добре знаете, че един от нашите коалиционни партньори наруши коалиционното споразумение и решението, което всички взехме всички тук при вас на консултативния съвет“, отговори председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. „Не бих казал, че ние сме напуснали правителството и сме довели ситуацията до сегашната. По-скоро неспазването на националните интереси на един от нашите коалиционни партньори доведе до тази ситуация. Ние винаги сме смятали, че политическите обещания трябва да се спазват, а националните интереси са над политическите пристрастия.“

„От тук нататък сме в това положение. Ние смятаме, че в тази кризисна ситуация е по-добре да има правителство. Според нас е най-добре да е със същите четири партии, защото като основни положения и цели, ние сме сходни“, допълни още той и отбеляза, че има дребни различия, но с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ нямат общи точки.

„Разбира се, самата коалиция трябва да се строктурира по различен и по-човешки начини, да няма издаване на заповеди, а партньори. Тъй като основната причина за разпадането на коалицията се казва „Кирил Петков и Асен Василев“, би било добре, ако е възможно, политическите лидери да встъпят малко по-встрани“, заяви Йорданов и изрази готовност за третия мандат, като обеща диалогичност.

Още от разговора чуйте във видеото:

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=external&v=446991723961930

Нели Христова

dnes.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене