Заради липса на кандидат-гимназисти началникът на РУО Ив. Златанов закри паралелка в Лъжница

Заради липса на кандидат-гимназисти началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов закри паралелка по държавния план-прием. Нито един бъдещ осмокласник не е пожелал да се обучава по професия „Програмист“ в Обединеното училище в с. Лъжница, макар че специалността „Програмно осигуряване“ е нова както за училището, така и за община Гоце Делчев.

„Подадените заявления са нула“, уточни защо  въпросната паралелка няма да се реализира прием за предстоящата учебна 2022/2023 г. началникът на РУО и допълни, че и други обединени училища изпитват трудности „да съберат“ осмокласници.

„За мен е парадоксална и ситуацията в Дебрен, още повече че там е най-голямото обединено училище“, посочи Ив. Златанов. Там за същата специалност по професия „Програмист“ има класирани 13 ученици. И тъй като паралелката е единствена за населеното място,  няма да бъде закривана, като на директора е възложено да се опита да привлече и да мотивира още поне трима бъдещи осмокласници до достигането на 16 деца в клас, а още по-добре ще е и да се формира паралелка с 18 гимназисти.

Припомняме, че новият вид образователни институции – обединените училища /ОбУ/, бяха заложени в новия Закон за предучилищното и училищно образование, който е в сила от лятото на 2016 г. Оттогава поетапно общо 10 основни училища в област Благоевград бяха преобразувани и придобиха статут на обединени, имащи право да обучават гимназисти до завършването на10 клас, като целта е да се повиши обхватът на младежите от селата и вместо да пътуват, те да придобиват първи гимназиален етап по родните си или най-близките до тях населени места. Впоследствие се оказа, че тези образователни институции в голяма степен изпитват трудности при реализирането на приема в 8 клас, често сформират маломерни паралелки, а това утежнява бюджета и е свързано с допълнително финансиране. Така например за учебната  2000/2021 г. стана ясно, че нито един кандидат-гимназист не изявил желание да се обучава за „Оператор на компютър“ в ОбУ – Лъжница и Дебрен, и двете паралелки по специалност „Текстообработване“ бяха закрити още преди първо класиране.

Виждайки ситуацията и пряко изпитвайки предивикателствата, преди три години на среща в Благоевград директорът на ОбУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Корница Юсеин Бялк в прав текст попита тогавашния министър на образованието Красимир Вълчев дали не е било грешка създаването на обединените училища. Школският шеф сподели за притесненията на родители и ученици, че след общообразователната подготовка в първи гимназиален етап трябва да държат приравнителни изпити за постъпване в 11 клас. Обединените училища не привличат кандидат-гимназисти от други населени места и затова сформират маломерни паралелки, включително и с по 8 деца в 8 клас. Това ги поставя пред сериозно финансово предизвикателство и те трудно „свързват двата края“, разчитайки само на делегирания си бюджет.

Във връзка с това Юсеин Бялк посочи, че маломерните паралелки в обединените училища стават все повече, учителите не вземат ДМС /допълнително материално стимулиране/, а постигането на 20%-то увеличение на заплатите е почти невъзможно. „Искаме да имаме яснота дали да разформироваме паралелки и от обединени отново да станем основни училища“, настоя за отговор директорът на ОбУ – Корница, а министърът на образованието поиска да узнае намалели ли са учениците спрямо миналата година и по какъв профил е избрало училището да обучава гимназистите до 10 клас.

За 2022/2023 г. три от общо 10 обединени училища, а именно в Корница, Смолево и Юруково, са представили в РУО уведомителни писма с мотивиран отказ от планиране и реализиране на държавен план-прием в 8 клас за предстоящата учебна година.

Има и обединени училища, които на този етап успяват да „задържат“ и мотивират кандидат-гимназисти. Така например в ОбУ – Долно Осеново са класирани 24 бъдещи осмокласници за специалност „ Икономическо информационно осигуряване“, а в ОбУ – Конарско 21 ученици са изявили желание да се обучават в паралелката „Текстообработване“.

А иначе след закриването на паралелката в ОбУ – Лъжница държавен план-прием се реализира в 128 паралелки, като при максимална пълняемост от 26 ученици са осигурени 3328 места. По данни на НЕИСПУО /към 01.12.2021 г./ в седми клас в образователните институции в областта са се обучавали 3078 ученици. Към края на учебната година седмокласниците бяха 3020, като средно 100 от тях не се явиха на НВО по БЕЛ и математика.

Преди три години приемът бе преструктуриран, като

според правилата и изискванията на МОН определен, покачващ се всяка година процент ученици трябва да се обучават в т.нар. СТЕМ профили /софтуерните и хардуерните науки, математика, природни науки/, технически и ИТ професии. Също така трябва да се повиши процентното съотношение на осмокласниците в професионалните гимназии/паралелки.

За настоящата учебна година на областно ниво бе заложено и изпълнено над определените 61% от завършващите основно образование да се обхванат в СТЕМ профили и професии и 50.51% ученици да учат в професионални гимназии/паралелки.

Сега – за 2022/2023 г., целевата стойност за СТЕМ обучение е 62.04% и 52.51% за професионална подготовка. Одобрени са три нови за областта специалности: „Възобновяеми енергийни източници“  – в ПГЕЕ – Банско, „Електрообзавеждане на  подемна и асансьорна техника“ – в Благоевградската професионална гимназия, и „Маркетингови проучвания“ по професия „Сътрудник в маркетингови дейности“ в ПГМЕТ – Петрич.

Разкрити са общо 14 нови специалности за съответните общини, като 4 от тях – в училищата в Хаджидимово, Симитли, Първомай и Кочан, са по професия „Графичен дизайнер“, в ОбУ – Конарско и   Плетена – „Оператор на компютър“, в СУ – Абланица – „Компютърен график“. Професионалната гимназия в Якоруда е с нова специалност – „Икономика и мениджмънт“, Гимназята по туризъм в Банско с „Производство на кулинарни изделия и напитки“ и Благоевградската професионална гимназия със „Спедиция, транспортна и складова логистика” по професия „Спедитор – логистик“.

Записването на първо класиране или подаването на заявления за участие във втория етап на класирането е до днес /15 юли/. До 20 юли ще бъдат обявени списъците с приетите на второ класиране.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене