ПОТРЕС! Разбиха гробищната църква в Сатовча 3 дни преди храмовия празник

Неизвестни апаши разбиха портата на гробищната църква „Света великомъченица Марина” в село Сатовча, но не успяха да се вмъкнат в храма. Счупен е катинарът, направен е опит с кирка да се отвори вратата. Това е второ посегателство над молитвения дом, който тази неделя, 17 юли, има храмов празник – ще се отслужи света литургия, която ще започне в 07,00 часа.

Хора от църковното настоятелство отишли в четвъртък да почистят църквата за празничния ден и установили, че апаши са атакували храма. Те са уведомили полицията за случая. Преди няколко дни крадци отмъкнаха парите от два параклиса край село Обидим.

„С толкова усилия на различни дарители поддържаме тази църква, в която се служи само на храмовия празник и на тъжни помени. А се намират хора, които нямат страх от бога и са готови да посегнат на храма. Пари в църквата не се оставят. Отскоро Неврокопска митрополия притежава нотариален акт и за земята, и за дградата”, каза отец Тодор, който служи в Сатовча.

Той сподели още, че наскоро е изграден нов железен портал на молитвения дом с помощта на дарители, преди две години Костадин Пулев осигурил средства за вдигането на камбанария. Сега започва кампания за набиране на пари за ремонт на покрива, тъй като има течове при олтара в църквата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене