Над 1500 самодейци от Пиринско и страната разкриват красотата на родния фолклор на „Пирин пее“

Фолклорната родна магия ще завладее прохода Предел на 30 и 31 юли. За 60-годишния юбилей на фестивала на народното творчество „Пирин пее“ на трите сцени ще се качат над 1500 самодейци от всички 14 общини в Пиринско и гости от други области на страната. Те ще сътворят истинска феерия от песни, танци и музика.

Регионалният събор заема едно от челните места по масовост и на участници, и на зрители. Досега с голям успех са проведени 15 издания, като първото е през 1962 година. До 1985 година се провежда на всеки пет години.

Регионалният събор на народното творчество „Пирин пее“ заема едно от челните места по масовост. Досега с голям успех са проведени 15 събора, като първият е проведен през 1962 година и до 1985 година се провежда на всеки пет години. Тогава обаче забележителният фестивал е преустановен. През 1997 г. е възстановен успешно и категорично заявява своето присъствие в културния живот на България.
Съборът представя в пълнота фолклора на населението от Пиринския край с автентични образци. Той съхранява и популяризира самодейното изкуство и е мост между народното творчество и съвременната художествена култура.

На сцените ще има пеене, разказване, хора и танци, детски фолклор, свирачество, обичаи, тъкани и носии, народни художествени занаяти и форми на народното изкуство. Тази година съборът на  народното творчество „Пирин пее“ се провежда под патронажа на президента Румен Радев. Областна администрация Благоевград и Община Разлог са основни инициатори и организатори на събора, който е подкрепен от всички общини в област Благоевград.

С цел спокойното и успешно провеждане на събора е създадена организация от всички институции. ОД на МВР ще предприеме допълнителни мерки, а в района на събора ще патрулират полицаи. ВиК ще извърши необходимите проверки преди и по време на събора, като екипите на дружеството ще контролират чистотата на водата, търговските обекти и ще бъдат направени временни чешми за периода на провеждането на събитието. От РС ПБЗН ще осъществят проверки на търговските обекти, местата, определени за сцени и лагеруване по време на XVI събор на народното творчество „Пирин пее“. Ще бъде осигурен и екип, който да патрулира и да бъде на разположение. От РЗИ-Благоевград също ще бъдат извършени необходимите проверки преди и по време на провеждане на събора. ЦСМП ще осигурят медицински екипи за обезпечаване на събора. От ЮЗДП ще бъдат осигурени два подходящи автомобила и екипи, с които да се извършват проверки.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене