Има риск да се стигне до загуба на европейски средства, и то в момент на икономическа, социална и политическа криза, в която се намира България

Радослав Ревански: Фирми спряха проекти заради скъпотията, държавата я няма, чакат ни санкции

Общини в страната масово са изправени пред угрозата да плащат 100% санкции заради незавършени в срок европейски проекти. Има риск да се стигне до загуба на европейски средства, и то в момент на икономическа, социална и политическа криза, в която се намира България. За това предупреди кметът на община Белица Радослав Ревански. Според него проблемът е повече от сериозен, а „държавата я няма“, за да осигури дофинансиране. Това се налага, тъй като инфлацията увеличи цените на строителните материали и на услугите. Няма как фирма да направи нещо за 100 лева, а неговата реална стойност да е 200 лева, твърди управникът.

Преди две седмици той призова Европейската комисия да помогне на българските общини да завършат европейските проекти, които изпълняват. Кметът акцентира на липсата на индексация на строителните обекти от страна на управляващите органи в България заради високата инфлация и поскъпването на строителните материали.

„София Алвеш, която отговаря за Оперативните програми в България, каза, че упрявляващите органи у нас на тези програми трябва да са по-гъвкави, има средства, с които може да се направи тази индексация. Още повече, че има проекти, по които държавата съфинансира дейностите. Фирмите отказват да работят, защото не им излизат сметките“, каза Радослав Ревански.

В община Белица се изпълнява проект за 6 милиона лева – за ремонт на пътя от Белица до Семково, който е завършен, и за рехабилитация на пътя от Лютово до Краище, по който има още работа. В момента градоначалникът води преговори с фирмата, за да продължи своята дейност. Ревански увери, че ще успее да завърши този проект, но това ще е въпреки държавата, която към момента няма адекватно отношение към проблема.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене