Областна комисия по безопасност на движението по пътищата проведе заседание в Областна администрация Благоевград

Областната комисия по безопасност на движението по пътищата в област Благоевград проведе заседание, на което членовете на Комсията докладваха информация за дейността на представляваната от тях организация/институция, касаеща БДП през второто тримесечие на 2022 г.

Областният управител и председател на Комисията по БДП – Валери Сарандев ръководи заседанието на Комисията, която организира изпълнението на политиката по БДП на областно ниво за постигане на целите, приети с Националната стратегия за безопасност на движението по пътищата в Република България за периода 2021-2030 г.
От направените отчети стана ясно, че институциите от областта са се включили активно в отбелязването на 29 юни – Националният ден за безопасност на движението по пътищата с организиране на различни мероприятия.

От ОДМВР– Благоевград съобщиха, че през отчетния период 01.01.2020 г. до 30.06.2022 г. са регистрирани общо 390 /+37/ пътнотранспортни произшествия, като от тях 135 /+35/ бр. тежки ПТП с 14 /+10/ загинали и 168 /+28/ ранени граждани. Сравнението е на база предходната година. Сравнението на база на предходното шестмесечие е 135 /-39/ бр. тежки ПТП с 14 /+4/ убити и 168 /-82/ ранени.
Във всички структури на ОДМВР се наблюдава увеличение на тежките ПТП. Изключение прави сектор „Пътна полиция“ на обслужваната от него територия. С най-влошени показатели са РУ-Петрич, РУ – Сандански и РУ – Разлог.
Въз основа на статистиката от ПТП за шестте месеца на 2022 г. бяха дефинирани основните причини и условия за аварийността, а именно:
– Превишаване и несъобразена скорост – 28,03 % от всички ПТП;
– Неспазване на предимство, неправилно изпреварване и навлизане в насрещното движение – 30, 30 %;
– Употребата на алкохол и/или упойващи вещества – 2 %;
– Преобладаващо остарелият автомобилен парк и ниската му степен на активна и пасивна безопасност;
– Неправоспособност и недостатъчна квалификация на голяма част от водачите и особено на начинаещите;
– Високата степен на конфликтност по пътищата и улиците на градовете поради лоша дисциплина на водачи и пешеходци; пропуски в организацията на движение, липса на хоризонтална маркировка, неравни пътни настилки и дупки по пътя и др.

По време на заседанието, младши експерт в Дирекция „АКРРДС“ в Областна администрация – Благоевград – Ана Жарова, представи основните приоритети в политиката по БДП за 2022 г. Акцент е поставен върху 6 тематични направления по БДП, а именно: управление, основано на интегритет, социално отговорно поведение, контрол: ефективен и превантивен, щадяща пътна инфраструктура, превозно средство в защита на човека и спасителна верига за опазване на живота.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене