Цените бавно вървят нагоре! Олиото пада в Благоевград!

Според данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата
Кравето сирене на едро вече струва над 10 лева за килограм, кашкавалът – 15,50 лв./кг

За година най-много се е увеличила цената на олиото

Основните хранителни продукти, които всеки ден присъстват на трапезата ни, поскъпват с малко, но редовно – почти всяка седмица. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). За последните седем дни, въпреки че вече е средата на лятото, продължават да поскъпват доматите, както вносни, така и оранжерийни. Тези, гледани в парници се търгуват малко по-скъпо – срещу 2,28 лева за килограм на едро, като цената им през последната седмица се е увеличила с 5 стотинки или 2,2 на сто до 2,28 лева за килограм на едро. В магазини и по пазари крайната цена за клиентите е с около левче повече. За последната година обаче увеличението е значително по-голямо – 42,5 на сто.

През изминалата седмица поскъпват и вносните домати – с 3,6 на сто или 7 стотинки за килограм и вече се предлагат на едро по борси и тържища срещу 2,04 лв./кг, показват данните на ДКСБТ. В сравнение с миналата година цената на вносните домати е нараснала с 25,15 на сто.

Млечните продукти също поскъпват традиционно, седмица след седмица. На пръв поглед увеличението е стотинки, но килограм краве сирене на едро вече премина психологическата граница от 10 лева, а кашкавалът – от 15,50 лева за килограм. През изминалата седмица “Витоша” отново е поскъпнал, макар и само с 5 стотинки на килограм или 0,3 на сто до 15,52 лева за килограм. През същия период преди година млечният продукт е струвал значително по-малко на едро – средно 11,15 лева за килограм. Тоест само за последните 12 месеца кашкавалът на едро е увеличил продажната си стойност с близо 40 на сто.

Почти същото е увеличението за година и на кравето сирене, предлагано на борси и тържища. Средната цена на сиренето на едро в страната за изминалата седмица поскъпва уж едва само с 2 стотинки до 10,05 лв./кг. Преди година обаче същият млечен продукт се е търгувал на едро за под 7 лева.

Най-много през изминалата година обаче е поскъпнало олиото, показва сравнителен анализ на цените в началото на юли в бюлетините на ДКСБТ през тази и изминалата година. Стойността на литър олио на борси и тържища се е увеличила с 66,25 на сто. Сред продуктите, които са увеличили цената си значително са още яйцата – с близо 60 на сто, кашкавал, сирене, картофи, пилешко месо, домати. Средно разходите ни за покупки на основни хранителни стоки само за година са се увеличили с поне една трета, а реално плащайки в магазина се оказва, че за същите продукти, които включва личната ни пазарска кошница, плащаме двойно.

Увеличават се и надценките в магазините на дребно, показа проверка на “Труд”. Причините са значително поскъпналите разходи за доставка на продуктите от борсите заради скъпите горива, средствата, необходими за съхранението им предвид повишената цена на тока и разходите за труд.

Стига се до такива абсурди, че малки магазини вече предлагат студените безалкохолни и бири например с с 20 стотинки допълнително на шише, заради разходите за съхраняване и изстудяване на питиета във фризери.

ДДС от 20 на сто се намалява като промоция

Хлябът е по-евтин, но не навсякъде
Производителите свиват грамажа

 

Хлябът не във всички магазини е с по-ниска цена, въпреки новата ставка на ДДС от 0 на сто.

Въпреки, че според хлебопроизводителите насъщния в цялата страна вече се предлага с 20 на сто по-евтино, колкото всъщност от бизнеса спестяват след като ставката за ДДС бе намалена от 20 на 0 на сто, клиентите твърдят, че не усещат подобна разлика в цената. Повечето вериги наистина намалиха цената на хляба, на част от видовете или дори на всички, но в същото време предлагат отстъпката под формата на промоция, така че не е сигурно, че тя ще се запази. Още преди намаляването на ДДС за хляба голяма част от производителите предпочетоха да намалят грамажа вместо да вдигнат цените. Така квасеният хляб, който само до преди два месеца бе 600 грама, сега прилича повече на малка питка или земел, а грамажът му е близо наполовина, обясниха пред “Труд” пазаруващи.

В голяма част от малките магазини цените не са коригирани, призна председателят на Националния съюз на хлебарите Марияна Кукушева пред БНТ. Тя подчерта, че там, където насъщният не е с намалена цена, става въпрос за сива икономика. И заяви, че в момента тече акция от страна на контролните органи.

Закуските и другите тестени изделия още не са поевтинели, защото производителите в момента използват брашно закупено при старите условия с платено ДДС от 20 на сто, обясниха представители на бизнеса. И прогнозираха, че намаленията на банички, питки и други тестени изделия ще бъдат усетени най-рано след месец.

Каймата гони 10 лева на едро

В София плащат най-много
В Кърджали яйцата на борсата са 33 стотинки

 

В София ядат най-скъпите храни в страната.

Най-скъпи са хранителните стоки на борсите и тържищата в София през изминалата седмица, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Каймата смес на едро в столицата вече гони близо 10 лева за килограм. В същото време в област Монтана същият продукт се предлага срещу 6,50 лв./кг.

Кашкавал “Витоша” на едро в София се търгува за 17,74 лева за килограм или с над 2 лева повече от средното за страната. Най-изгодно млечният продукт може да бъде закупен на тържищата в Пловдив – срещу 14 лева за килограм или с 1,5 лева по-евтино от средното за страната.

Кравето сирене на едро в столицата е драстично по-скъпо в сравнение с предлагането на борсите и пазарите в страната. Докато в София максималната му цена достига 15,15 лева за килограм, в страната млечният продукт се търгува средно за над 5 лева по-малко за килограм, а в област Бургас – на двойно по-ниска цена спрямо столичната – 7,30 лева за килограм.

Слънчогледовото олио също се предлага най-скъпо в София от цялата страна – срещу 5,90 лева за литър. В област Благоевград продуктът се търгува срещу над лев по-малко – 4,75 лева за литър.

Най-скъпото брашно тип “500” на едро се предлага в областите София, Смолян и Кърджали, където то струва 1,90 лева за килограм. В област Бургас същият продукт на едро се предлага за 1,15 лв./кг.

В област Ямбол прекупвачите плащат най-много на едро за килограм фасул – 6,10 лева за килограм, докато във Враца зрелият фасул на борси и тържища струва два пъти по-малко – 3 лева за килограм.

Излизат по минимум 1000 лева

Шофьорските курсове вече струват повече
Имат отлив на кандидати за водачи

 

И шофьорските курсове поскъпват.

С близо 200 лева поскъпнаха и шофьорските курсове, като от фирмите се оправдаха с поскъпването на горивата, на сервизното обслужване на автомобилите, инфлацията и повишаване заплатите на инструкторите. Кандидатите за водачи вече плащат минимум 1000 лева, като част от компаниите предлагат оферти за по 1200-1300 лева.

Част от школите се опитват да преборят конкуренцията без да повишават цените на курсовете, но затова пък намаляват броя на часовете, през които се упражняват бъдещите шофьори.

Новите, по-високи цени обаче са довели до отлив на курсисти и броят им е намалял с близо една пета. Затова и според прогнозите една част от школите, които в момента обучават нови водачи, ще затворят.

Протестите срещу високите цени на бензин, дизел, метан и газ продължават

Без отстъпка за гориво с кола на лизинг
Бензиностанциите правят намалението по желание

Не важи за фирмени автомобили, зависи от категорията

 

От отстъпката от 25 стотинки за литър горива не могат да се възползват всички шофьори, а част от бензиностанциите не я предлагат.

На водачи на автомобили, които се изплащат на лизинг от физически лица, им е отказано правото да ползват отстъпка от 25 стотинки за зареждане на най-евтиния бензин или дизел, въпреки че законът им го позволява. Това коментираха пред “Труд” шофьори, които са се опитвали да се възползват от широко прокламираното намаление на цената. Според приетите правила хората, които управляват лизингови автомобили също ще могат да ползват бонуса, ако като ползвател е записано физическо лице, а не фирма. Реално обаче част от бензиностанциите просто отказват да се съобразят с това изискване и не правят подобно намаление.

Всяка бензиностанция е оставена сама да преценява дали да дава отстъпката от 25 стотинки на литър, субсидирана от държавата за най-евтините горива. Затова преди да заредите е добре да проверите дали можете да се възползвате от намалението. Ако искате да го направите и петролната станция го позволява, задължително трябва да представите малкия талон на автомобила си. Освен това от намалението можете да се възползвате само ако пълните резервоара, но не и ако решите да заредите резерва в туба например. Право на отстъпка от цената на горивата имат всички български граждани, които управляват лични леки автомобили, мотоциклети и мотопеди (категории М1 и L). При зареждане на фирмени коли или автомобили от друга категория, отстъпката ще ви бъде отказана.

Въпреки приетата отстъпка от 25 стотинки, протестите срещу скъпите горива продължават. Вече седмица срещу цените недоволстват жителите на Сопот. Днес те блокираха Подбалканския път за 2 часа и се отправиха с пуснати клаксони на автошествие към Карлово. Протестиращите се насочиха към бензиностанция, където се наредиха да зареждат с дребни суми пари на стойност между 1 и 10 лева. Така затрудниха максимално касата при обслужването на клиенти. До 10 дни се очакват протести срещу поскъпването на горивата в поне три областни града, съобщиха от синдикат “Защита” пред bTV.

През последната седмица, след приемането на антикризисната мярка, цените на горивата в страната се успокоиха, показват данните на сайта fuelo. net. За последните 7 дни цената на бензин А95 в страната се е увеличила средно с 1 стотинка на литър до 3,41 лева за литър. Толкова поскъпва и А 100 и достига цена от 3,76 лева за литър. Дизел и дизел премиум остава с непроменена цена през изминалата седмица – съответно 3,56 лева за литър и 3,90 лв./л.

През последните седем дни пропан бутанът е поевтинял с 8 стотинки за литър и се търгува срдно срещу 1,47 лв./л. Метанът обаче поскъпва с 10 ст. за килограм до 3,61 лв./кг.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене