Данните в Търговския регистър показват, че още на 1 септември 2022 година Недялков е регистрирал движението “Въпрос на принцип”.

Недялко продаде ПИК! Издателят влиза в политиката?

Сайтът ПИК, един от водещите новинарски сайтове от вторник е с нов собственик. Досегашният му издател Недялко Недялков обяви, че го е продал на „Селевкиди“, собственост на Светослав Кантарджиев. Това стана ясно във вторник от дописки в самия ПИК. В статия до читателите си Недялков посочва – „приятели само с медии няма да стане“ и добавя, че ще развива движение „Въпрос на принцип“.

“Ще се опитам да участвам активно в този процес чрез движението „Въпрос на принцип“ и прилежащата му кауза “Първо България“. Очаквайте скоро новия ми проект – блога “Fakla.bg“, следете фейсбук-страниците ми и всички останали платформи, на които ще продължа да излагам идеите си за свободна, горда, консервативна и независима България. Следете и авторските ми текстове в агенция ПИК, където ще продължа да пиша като коментатор”, добавя Недялков.

„Въпрос на принцип“ ще извършва изборни проучвания

Данните в Търговския регистър показват, че още на 1 септември 2022 година Недялков е регистрирал движението “Въпрос на принцип”. Целта на сдружението е „защита на българската държавност, демокрация и гражданско общество, подпомагане спазването на закона, утвърждаване на справедливостта, плурализма и правото на личен избор на гражданите на Република България“.

А сред целите за постигането ѝ е отбелязано –„независим мониторинг и граждански контрол за почтеност и законност в изборния процес, извършване на социологически и изборни (електорални) проучвания, прогнозни и пълни паралелни преброявания; провеждане на изследователски проекти„. И още правни изследвания и анализи; отправяне на сигнали и предложения към държавни органи при установени нарушения на политически и граждански права; насърчаване на граждански контрол и разширяване на формите на гражданско участие в управлението; организиране на симпозиуми, семинари, конференции и други в страната и чужбина и др.

Недялков: Над 15 години сме рамо до рамо с Кантарджиев

В самата дописка на ПИК се твърди, че „Селевкиди“ поддържа над 20 сайта у нас и в чужбина и е с гръцко участие.

„Имах няколко добри оферти за собствеността на ПИК, един от най-четените сайтове у нас. Главният мотив да предпочета Светослав Кантарджиев за продължител на проекта, който създадох, е фактът, че той е човек с дългогодишен опит в медиите. Нещо повече – с него сме рамо до рамо от над 15 години. Вижданията ни за това как се прави журналистика до голяма степен съвпадат. В идейно отношение също по-скоро сме съмишленици“, пише Недялков.

Проверка в Търговския регистър твърди, че Недялко Недялков и Кантарджиев са били съдружници заедно в „Ню медиа груп“ ЕАД от май до септември 2009 година. Дружеството е издател на вестниците „Уикенд“ и „Всеки ден“. Дружеството вече е заличено.

„Светльо Кантарджиев е доказал, че умее да развива независими проекти и няма навика да се меси в редакционната политика на медиите, които присъединява към групата си. Пример за това е сайтът “Свободно слово”, който той придоби преди няколко години. От основаването си до ден днешен тази медия продължава да е изразител на консервативни и родолюбиви идеи – такъв, какъвто някогашните му създатели го бяха замислили. Ето защо често и мои текстове стават част от съдържанието му“, добавя Недялков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене