Изплува ново име за служебен премиер преди очаквания провал на неродения кабинет „Василев“

Според източници от „Дондуков“ 2 най-вероятно като служебен премиер ще бъде предложен Даниел Вълчев, който засега е предпочетен пред другия фаворит Гълъб Донев

„Продължаваме промяната“ удари на камък в опитите си да осигури парламентарна подкрепа за втори кабинет. Номинираният за премиер Асен Василев вероятно ще върне днес празна папка на президента Румен Радев за неизпълнен мандат, пише „Марица„.

Причината е, че ПП и техните партньори от БСП и „Демократична България“ не успяха да осигурят нужните 121 депутати за мнозинство. Трите партии имат 109 гласа, а към шестимата независими бивши членове на групата на „Има такъв народ“  не се присъединиха още отцепници.

Самият Василев заяви вчера, че няма да коментира структурата и състава на своето правителство, защото това е безсмислено при липсата на осигурено мнозинство в Народното събрание. Той спомена единствено, че другият лидер на „Промяната“ – премиерът в оставка Кирил Петков, има предвидено място в проектокабинета, но без да уточнява на каква позиция.

„Ние сме длъжни да пробваме докрай. Оттам нататък всеки един депутат има глава на раменете, има съвест и трябва да прецени дали да подкрепи програмата, която ние представихме“, посочи Василев. Той наблегна на важността на огласената управленска програма за 6 месеца, която определи като „доста конкретна, с ясни срокове и ясни ангажименти, с много ударна съдебна реформа“.

Депутати от „Промяната“ заявиха, че като последен тест дали кабинет „Василев“ може да мине е било заседанието в сряда на парламентарната комисия по правни и конституционни въпроси, което трябваше да обсъди законопроекта за промени в КПКОНП. Новото мнозинство ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ обаче провали кворума, а с това бойкотира и дългоочакваната реформа.

Късно снощи ръководството на ПП трябваше да се събере и да избере между двата варианта: Асен Василев да върне директно неизпълнен мандата на президента или все пак да предложи министри и да види какво ще се случи в парламента.

След неуспеха на „Промяната“ Румен Радев следва да предложи на ГЕРБ като втора сила да се опита да състави кабинет. От партията на Бойко Борисов обаче вече декларираха, че веднага ще откажат.

Така президентът трябва по свой избор да реши на коя партия да връчи третия мандат, но шансовете да се сформира правителство вече изглеждат нищожни. Върви се към предсрочни избори наесен и поредно служебно правителство, предложено от Румен Радев. Според източници от „Дондуков“ 2 най-вероятно като служебен премиер ще бъде предложен Даниел Вълчев, който засега е предпочетен пред другия фаворит Гълъб Донев.

Междувременно стана ясно че докато върви процедурата по връщане на мандата, няколко протеста ще блокират жълтите павета.

В социалните мрежи се организира събитие в подкрепа на управляващите. То е под надслов „Правителство или бързи избори – важно е промяната да продължи!” Демонстрацията е обявена за 17.00 часа пред Народното събрание.

Един час по-рано Национално движение „Хан Кубрат” организира протест пред сградата на Президентството. Те се обявяват срещу идеята за нов кабинет и настояват за нови избори.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене