Най-наглите опити за измама и получаване на пенсия без реално основание в практиката на Териториалното поделение на Националния осигурителен институт във Благоевград, Сливен и Велико Търново

Вечерни новини! Скандално! Пенсионери от Югозапада искали песнии с фалшив стаж!

Редица хора подават заявления за получаване на пенсия на база документи за фалшив трудов стаж. Например жена от Благоевград, заявила желание за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст, е представила удостоверение за три години стаж като полевъден работник към ТКЗС, като датата на започване на работа съвпада с деня, в който е родила детето си.

Най-наглите опити за измама и получаване на пенсия без реално основание в практиката на Териториалното поделение на Националния осигурителен институт във Благоевград, Сливен и Велико Търново са посочени в редовния Информационен бюлетин на НОИ.

Фрапиращ случай на установени документи с невярно съдържание е свързан с изкушението “категориен труд” и съответно пенсиониране в по-ранна възраст, посочват от НОИ. При искане за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст са представени документи, удостоверяващи повече от 19 години стаж от първа категория труд при двама работодатели със седалище на територията на София-област. Стажът е надлежно заверен и в трудова книжка, и в удостоверение образец УП-3. Допълнително човекът представя и удостоверение образец УП-2 за осигурителния му доход за три години, който е невероятно висок. Документите уж са издадени от работодатели, които нямат нищо общо и от различни населени места, но те са напълно идентични – попълнени са с един и същ почерк, използвана е една и съща химикалка. В допълнение към това броени дни преди да подаде заявлението за пенсия човекът е сменило настоящия си адрес от София в малко населено място на територията на област Велико Търново, поради което прави опит да се пенсионира в ТП на НОИ – Велико Търново.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене