Нинова: 153 работодатели ще могат да сключват договори с над 1400 студенти

Днес правителството взе още едно добро решение за младите хора и икономиката. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова на страницата си във Facebook.

153 работодатели ще могат да сключват договори със 1416 студенти през академичната 2022/2023. Компаниите ще осигурят работно място на бъдещите висшисти след успешното им завършване, като младите хора се задължават да работят във фирмите след дипломиране си. Държавата ще покрива разходите за следването им, посочва Нинова.

Целта на финансовата подкрепа е да се подобри връзката между потребностите на българската икономика и висшето образование и да се стимулира обучението във важни за развитието на страната специалности, където има недостиг на висококвалифицирани кадри, обяснява още вицепремиерът.

Работодателите в списъка, одобрен от кабинета, са предложени от седем министри – на икономиката и индустрията, на здравеопазването, на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройство, на земеделието, на транспорта и съобщенията и на околната среда и водите.

Те са заявили необходимост от 1416 студенти. Сред специалностите, към които има интерес са: Здравни грижи, Компютърни системи и технологии, Транспортна техника и технологии, машинно инженерство, Биотехнологии, Металургия, Електротехника, Железопътна техника и др.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене