Бизнесът пред фалит заради бавния строеж на АМ „Струма”

АМ Струма

Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански спешно поиска среща заради проблема, свързан с изграждането на лот 4 от автомагистрала „Струма“ в района от града до ГКПП – Кулата. Предложението е изпратено до министъра на регионалното развитие Екатерина Захариева и до Национална агенция „Пътна инфраструктура“, пише „Стандарт”.

Бизнесът се жалва, че за пореден път не се спази обещанието за пусков срок на затворения участък – 15 октомври тази година.

Вече 20 месеца предприемачите продължават да губят много средства от редовното неспазване на обещания за пускане на пътната отсечка. Въведената организация на движение удължава транспорта от Кулата до Сандански с около 30 километра. „Този факт отказа нашите редовни клиенти от Гърция да почиват в Сандански и Мелник. Туризмът е основен икономически отрасъл в нашата община и в него е заето половината от трудоспособното население. Сдружението представлява туристическия бизнес, който е заинтересован от изграждането на модерна инфраструктура. През изминалите години упорито работихме и инвестирахме много средства в реклама и създаване на контакти, за да се утвърдим като целогодишна дестинация“, се казва в писмото на бизнеса от курорта.

Изминалите 20 месеца довели до значителни финансови загуби – всички хотели в Сандански и Мелник работят с минимална заетост, граничеща с оцеляване. Много от малките комплекси ще бъдат принудени да затворят, а големите да освободят част от обслужващия персонал в тях, поради намаляване обема на работа, което ще доведе до сътресения в приходите към домакинствата на много семейства.

„Тази седмица всички ние – хотелиери, ресторантьори, туроператори и бизнесът като цяло, развиван на територията на Югозападна България, потърпевш от прословутия подизпълнител „Актор“ АД, отбелязваме 1 година, откакто поставихме за първи път под съмнение и пред гражданското общество неговата добросъвестност при изпълнението на този така важен за България и икономиката ни проект“, твърдят бизнесмените от Сандански и региона. Те се обръщат към министър Захариева с призив да се съберат всички – бизнес и държавници, на поредната работна среща, за да отбележим „юбилея“ и „напредъка“ на „отрочето“, наречено АМ „Струма“, Лот 4 и чуем Вашето мнение по въпроса за реалния пусков срок.

Те поставят и следните въпроси : Вярно ли е, че строежът на гореспоменатата отсечка е започнал с буквално одобрено разрешително за 100 м от трасето? Работи ли се добросъвестно по затворения за строеж участък от АМ „Струма“? Къде се намира към момента планираният обем от работа по графици на възложителя и на подизпълнителя?

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене