Общинските съветници в Симитли погнаха концесионера на новия плаж за повишената от 5 лв. на 12 лв. входна такса

Скандал назрява с концесионера на новия аквапарк в Симитли. Общинските съветници са изискали доклад от „Ди поол“ ЕООД относно входната каса. Причината е, че в договора е заложена такса от 5 лв. за минералния плаж, която на практика е увеличена, като в делнични дни тя е 12 лв., а през уикенда – 15 лв.

„Концесионерът се оправдава с високата инфлация, като в самия договор има предвидена клауза за корекция на това основание. Затова сме изискали да ни представи доклад с икономическа обосновка за променената цена, който ще бъде разгледан на предстоящата сесия на Общинския съвет. Община Симитли винаги е провеждала силна социална политика, но всички сме свидетели на галопиращия скок на цените и сме далече от мисълта, че някой трябва да работи на загуба”, заяви за „Струма” кметът на общината Апостол Апостолов.

Той добави, че големите инвестиции в аквапарка тепърва предстоят. Предстоят да се увеличат посетителските места, които към момента са 400, като с тях вървят шезлонгите и чадърите. Лица над тази бройка не се допускат.

Интересът към минералния плаж, особено през уикенда, е голям. Има открит бар, в който се предлагат разхладителни напитки и храна. Кенче кока-кола или спрайт е 3 лв., кенче бира „Пиринско пиво“ – 3,50 лв., малка бутилка минерална вода е 2 лв. Порция пържени картофки със сирене е 4 лв., 1 кюфте – 2 лв., малка пица „Маргарита” – 6,50 лв., „Прошуто“ – 8,50 лв. Най-евтиният сладолед е 2,50 лв., по-скъпите са по 5 лв., чипсът също е 5 лв.

Аквапаркът бе открит на 18 юни. Припомняме, че общинската база бе отдадена на концесия за 35 г. на фирма „Ди поол“ ЕООД през 2020 г. след спечелена обществена поръчка за 51 701 144 лв. без ДДС, която беше с близо 18,25 млн. над обявената цена. Едноличен собственик и управител на дружеството е Деян Давидков, син на бизнесмена Иван Давидков, който има няколко фирми, една от най-известните е строителната „Вантроник” ЕООД.

На практика това е първият сключен договор за публично-частно партньорство след приетите промени в закона.

В община Симитли има басейн и при стадиона, като там входната такса от 5 лв. също е увеличена на 7 лв.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене