Ремонтират пътя до новия параклис над Дъбница

Християните в гърменското село Дъбница вече две години строят своя мечтан храм – параклис в местността Свети Архангел Михаил, който ще носи името на този светец. Постройката е напълно готова, остават само довършителни работи, а след това ще започне изографисването на молитвения дом. Пътят до храма обаче се нуждае от ремонт, за да може хората да стигат безпрепятствено с колите си дотам.

Кметът на община Гърмен – Феим Иса, пое ангажимент да се осигурят средства от общинската хазна, за да може да се оправи пътната отсечка. Пътят до новия молитвен дом край Дъбница е с дължина малко над 1 километър. „Има доста стръмни участъци и при дъждове се получават свличания. Ще трябва да се бетонира част от пътната отсечка, за да се стига спокойно до параклиса. Чакаме само актуализацията на бюджета, за да осигурим финансирането на ремонтните дейности”, заяви кметът Феим Иса.

Строежът, който започна преди 2 години, е резултат от доброволния труд на хората, парите и строителните материали пък са от дарения на частни лица и фирми. Тук още по римско време е имало църква, която е разрушена от земетресение.

Край параклиса има красиви цветни алеи, чешма, три беседки за отдих на хората. Едната от тях е оборудвана с камина, за да може и зимата да приютява миряни.

„Дотук сме вложили над 50 000 лева. Благодарим на всички дарители и на хората, които с труда си ни помагат. Подкрепят ни не само християни, но и мюсюлмани”, твърди Андон Костов, който е сред инициаторите за строежа на храма.

Самият той е измайсторил мозайките около входа на параклиса. Резбованият дървен иконостас също е завършен, готови са и дванадесетте апостолски икони. Вече е направен и проектът за стенописите, които ще са дело на зографка от Гоце Делчев. Владишкият трон е с много красива дърворезба, отдавна са закупени и свещниците, и кандилата. С божията помощ християните в селото се надяват храмът да отвори врати за миряни на Архангеловден тази година, който е на 8 ноември.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене