Депутатите от ГЕРБ нямало как да подкрепят кабинета „Василев“

Абсолютно невъзможно е депутати на ГЕРБ да подкрепят правителството на Асен Василев. Това коментира депутатът от партията Радомир Чолаков пред Нова телевизия. Той посочи, че за страната е добре да има избори, за да може да се преодолее политическата агония.

„В последните седмици парламентарната група на ГЕРБ, която се състои от 59 депутати, гласуват 59. Ние не се разболяваме, както казаха моите колеги на шега. От ПП не са търсили наши народни представители. Те са наясно, че няма смисъл да опитват”, добави Чолаков.

Според него настоящото правителство на Петков е „абсолютно провалено” и това се виждало по всички линии. „Министърът на финансите, който сега е номиниран за премиер, дори не можа да направи държавния бюджет. Това, което беше гласувано, беше предложението на ГЕРБ. Как ще се оправи с държавата – не ми е ясно”, отчете депутатът.

Той предполага, че от „Продължаваме Промяната” ще опитат още малко: „Много би било интересно да напазаруват още няколко депутати, за да се дискредитират докрай. Защото те наистина трябва да се дискредитират докрай. Но това ще е някаква агония, която в най-добрия случай за тях ще продължи още 2-3 месеца”, е мнението му.

Чолаков отбеляза, че от две години срещу ГЕРБ се водела пропаганда. Сега обаче виждал как основните опоненти на партията смекчавали тона, визирайки Христо Иванов. „Забелязвате ли как той се опитва да хвърля мостове, че може би с опозицията трябва да се говори. Той извървя своя път. Краят е десноцентристко евроатлантическо управление, в което ГЕРБ ще бъде централна интегрална част”, обясни той.

Казусът с руските дипломати

Депутатът припомни, че в третото правителство на ГЕРБ е започнало поетапно отзоваване на руски дипломати. „Отзоваването трябва да става по начин, по който е законосъобразно, спазват се международните закони и се повишава авторитетът на държавата”, каза Чолаков.

Притеснението на ГЕРБ обаче било, че начинът, по който се извършило отзоваването сега, не повишавало авторитета на страната и създавало рискове. „То беше извършено несръчно, некадърно. Видяхте ли как Кирил Петков се гърчеше два дни. То беше някаква агония на правителството”, категоричен е той. Според него е нямало нужда да се действа по този „припрян, прибързан, детински, наивен” начин.

Камелия Цветанова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене