Община Симитли запознава бизнеса с потенциала на лицата от „Защитено жилище” като работна ръка

4594e6ec8212c3c82a3ac12f060a9ae6_L

На кръгла маса в Симитли местната власт, неправителствени организации и представители на бизнеса ще обсъждат възможностите за подпомагане на лицата от „Защитено жилище” в процеса им към социално включване, създаване на възможност на професионално развитие и трудова заетост.

Кръглага маса ще се проведе на 21 октомври 2014 г. – вторник, в заседателната зала на Общинска администрация – град Симитли в изпълнение на проект „Животът е в нашите ръце” по Договор № BG051PO001-5.2.13-0027-C0001, който Община Симитли изпълнява по Схема за безвъзмездна финансова помощ „Живот в общността” BG051PO001-5.2.13 по Оперативна програма «Развитие на човешките ресурси» на Агенцията за социално подпомагане. Плануваното мероприятие е в изпълнение на Дейност 4: «Промотиране, полупяризиране и отчитане на проекта».

Начало на предоставяне на новата социалната услуга – Защитено жилище, е 15 юли 2014 г., съгласно Заповед №678 от 11.07.2014 г. на Кмета на Община Симитли – Апостол Апостолов, в изпълнение на проекта, при капацитет 10 потребители – лица с психични разстройства, над 18-годишна възраст в общността, чакащи настаняване в специализирана институция.

За участие са поканени експерти на централно, регионално и местно ниво от структурите на АСП, представители на Сдружението на Югозападните общини, експерти от «Бюро по труда» филиал – Симитли, общински съветници, кметове на кметства от общината, представители на неправителствени организации, ръководството на общината. Сред участниците на «кръглата маса» са поканени да присъстват и представители на местния бизнес с цел запознаване с реализацията на този социален проект и с проблемите, пред които са изправени лицата с психични разстройства в България, а именно – трудности с намирането на работа, било то и надомна, както и търсенето на възможност за професионална реализация на пазара на труда.

С провеждането на плануваното мероприятие, ръководството на общината – като бенефициент по проекта, цели осигуряване на социално включване на потребителите на Защитеното жилище, преодоляване на «стигмата за психично боните», гарантиране на собствената им и на обществото безопастност, създаване на среда на сигурност, достъп до услуги, създаване на възможност на професионално развитие и трудова заетост.

С цел постигане на положителна общесвена нагласа към хората в риск е необходимо в процеса на реализирането на политиката за психично здраве, да се ангажират структурите на гражданското общество и медиите.

„Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейски социален фонд. Община Симитли носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Агенция за социално подпомагане.”

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене