Асен Василев е кандидатът за премиер на „Продължаваме Промяната”

Снимка: БГНЕС

Това обяви министър-председателят в оставка Кирил Петков

Асен Василев е кандидатът за премиер, който „Продължаваме Промяната” ще предложи да оглави евентуален нов кабинет с мандат на партията в рамките на сегашния парламент. Това обяви министър-председателят в оставка Кирил Петков в петък.

Преди дни един от партньорите в настоящата управляваща коалиция – БСП, обяви, че няма да преговаря за подкрепа на кабинет на ПП, ако Петков отново бъде предложен за премиерския пост.

В момента Василев е заместник министър-председател по еврофондовете и министър на финансите. Той е бил министър на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков от март 2013 г. до 29 май 2013 г. Заема поста министър на финансите в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май до 15 септември 2021 г., назначен от Радев.

Новината за номинацията на Василев идва броени часове преди президентът Румен Радев да връчи първия мандат за сформиране на следващо правителство. Папката отива при ПП като първа политическа сила.

Партията ще разполага със седем дни, за да предложи кабинет. Ако той не бъде одобрен, мандатът ще отиде при ГЕРБ-СДС, които вече обявиха, че ще го върнат. След това държавният глава ще трябва да избере трета формация, на която да даде шанс за сформиране на правителство.

nova.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене