Как се лекува диабетно стъпало?

Медикаментите за лечение на инфекции на стъпалото, свързани с диабета, са различни. Изборът на антибиотици зависи от причината за инфекцията. При бактериални инфекции, причинени от аеробни грам-положителни коки, се препоръчва широкоспектърен интравенозен антибиотик. Антибиотиците могат да бъдат спрени след отзвучаване на клиничните признаци и симптоми.

Лечение на рани с отрицателно налягане

Използването на терапия за рани с отрицателно налягане (NPWT) е ефективно лечение на язви на диабетното стъпало. Техниката включва поставяне на вакуумен дренаж и затваряне на раната, което създава локална среда с отрицателно налягане. Доказано е, че NPWT е много ефективна при лечението на хронични и сложни рани на диабетно стъпало. Може да се окаже полезна като допълнително лечение в допълнение към традиционните грижи за диабетното стъпало.

Тази иновативна терапия за рани е описана за първи път през 1994 г. Първоначално тя е използвана за лечение на вид подкожна фистула. Впоследствие Argenta и Morykwas провеждат клинични проучвания, които я правят широко призната като ефективна клинична практика. Днес NPWT е широко проучена и е утвърдена за лечение на общи хирургични и травматични рани, както и на язви на диабетно стъпало.

Антибиотици

През последните години много антибиотици бяха одобрени от FDA за лечение на различни видове инфекции, включително и на диабетно стъпало. Тези нови антибиотици имат различни механизми на действие и различни показания. Това означава, че те биха могли да заемат ключово място в лечението на инфекциите на диабетното стъпало. Но как можете да разберете дали тези нови лекарства са подходящи за вашето състояние?

Това проучване е проведено при 145 пациенти с ДФОМ, чиято средна възраст е 64 години, нивото на HbA1c е 77 mmol/mol, а 85% са с диабет тип 2. Антибиотиците, използвани в проучването, са били избрани от микробиолог, а не от пациентите. Пациентите са получавали и постоянни грижи при раните и съдовите интервенции. Антибиотиците обаче трябва да се прилагат в зависимост от тежестта на инфекцията и от това дали тя е свързана с други съпътстващи заболявания.

Самостоятелни грижи

Сред многобройните ползи при грижите, най-очевидната е намаляването на честотата на усложненията. При проведено проучване, се установява, че по-голямата част от участниците (81 %) са жени – мъжете са по-склонни да извършват самооценка на грижите за стъпалата, отколкото жените.

Установено е, че около 50 % от пациентите с диабет изпълняват препоръчаните практики за самообслужване, а останалите зависят в голяма степен от подкрепата на своите болногледачи.  Участници посочват като мотивация, желанието си да бъдат здрави и да избегнат нуждата от професионална помощ. Други пречки пред самообслужването включваха трудности с разтоварващите устройства и превръзките на рани, както и разочарование от бавния напредък. Били набелязани няколко решения за подобряване на придържането към самообслужването на язви на диабетното стъпало, включително по-добро обучение, увеличаване на външната помощ и подобряване на видимостта. Това проучване има важни последици за областта на грижите за диабета.

Редовни прегледи при лекар

В допълнение към редовните прегледи при семейния лекар е важно да посещавате лекар и за рутинни прегледи на диабетното стъпало. Тези прегледи ще ви помогнат да предотвратите бъдещи усложнения. Редовните прегледи ще позволят на личния лекар да установи евентуални проблеми в ранен етап и предприемане на превантивни мерки.

Ако забележите някакви необичайни усещания в краката си, това е сигнал за задължителна консултация с професионалист. Лекарят ще почисти краката ви с мек найлон, за да види дали усещате нещо. Ако нещо не е наред, веднага сигнализирайте. В процеса също така, може да извърши проверка и на нервите, за да се увери, че функционират правилно.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене