Мустафа Карадайъ на конгреса на Либералния интернационал: Международният ред е на кръстопът. Бъдещето е либерално – равни възможности, растеж и прогресивно мислене. Имаме 5 цели

Пет глобални въпроса постави лидерът на българската либерална партия ДПС Мустафа Карадайъ, откривайки конгреса на Либералния интернационал, на който Движението е домакин в София. С него се отбелязва 75-ата годишнина от основаването на световната организация на либералите.  Над 250 либерали от цял свят се събраха в столичния х. Балкан.

Подобно на Хакима ел Хаите, която откри конгреса на български с думите: „Благодаря ви за гостоприемството” и Карадайъ започна на атклийски: „Бих искал да ви приветствам с добре дошли в България, в София.”.

Мустафа Карадайъ поздрави Хакима ел Хаите и ръководството на Либералния интернационал за успешния мандат в това сложно време.

Международният ред е на кръстопът. Намираме се в безпрецедентна криза след края на Студената война. Не случайно мотото на днешния форум е възстановяване на либералния световен ред. Ние сме отдадени на споделен мир и просперитет, каза лидерът на ДПС, очертавайки пет глобални въпроса, решаването на които които трябва да са приоритет на либералите по света.

IMG bba48d5701c8a36cb92d01b273f2048b V

Първият е последствията от пандемията. Светът влиза от криза в криза. Първо пандемията преобърна живота и икономиките ни с главата надолу.Тя не е приключила, може да се появят още по-смъртоносни варианти на коронавируса, които да доведет до по-голямо разделение между развитите и бедните страни, подчерта Карадайъ.

Вторият глобален въпрос е последствията от опустошителната инвазия на Русия в Украйна. Резултатът е нарастваща продоволствената криза.

Икономическите последици от войната и енергийната криза се разпространиха бързо и далече като удрят най-силно най-уязвимите хора в света, подчерта Мустафа Карадайъ. И заяви: „Стотици хиляди се борят с високите цени на енергията и Храните.”.

Войната повдигна въпроси, които през годините бяхме забравили. Европа и Африка не могат да избягат от последиците на този глобален пожар. Поради съществуващата уязвимост възстановяването за Африка ще е тежко. Освен критичния въпрос как африканските държави ще се справят,  съществува непосредствен въпрос как тази криза засяга преобладаващия мир и сигурност на континента, каза още лидерът на ДПС.

Третият глобален въпрос е инфлацията. За първи път от много години тя се превърна в опасност за много страни в света. Това е огромна пречка за глобалното възстановяване след пандемията и войната. Доходите на хората намаляват, а трудностите се увеличават. Тази двойна криза – пандемия и война се усложнява и от друг риск – фрагментацията  на света от различни геополитически блокове, подчерта Карадайъ.И обясни, че тежестта ще понесат по-бедните страни в Африка и Азия.

Днес по-високите цени на енергията и храните допринасят за инфлационния натиск. Фрагментацията на глобалното управление е най-сериозно предизвикателство за основаната на правила рамка, която управлява икономическите отношения вече 75 години, изтъкна лидерът на ДПС.

Днес, когато честваме 75-ата годишнина на Либералния интернационал, си даваме сметка, че либералният световен ред отново трябва да бъде възстановен. Не трябва да позволим пандемията и войната да направят така, че да не работим заедно, защото това ще ни попречи да се справим с идващите нови предизвикателстав като глобалното затопляне, каза Мустафа Карадайъ. И посочи четвъртият проблем – климатичните промени.

Заплахата за нашата планета не е изчезнала. Трябва да се адаптираме и да изградим устойчива система, която да гарантира енергийна и продоволствена сигурност, каза Мустафа Карадайъ.

 Цифровата революция според него е петият глобален проблем. Той изисква  преквалификация на хората за все по-дигиталната иконома и отключване потенциала на иновациите. Бъдещето е цифрово. Но според нас то е и либерално – равни възможности, растеж и прогресивно мислене, заяви Мустафа Карадайъ.

Действията, които предприемаме заедно сега, ще определят бъдещето ни по фундаментален начин:

Кризите пораждат и задълбочават  нетолерантността към етнически, религиозно различните и различието въобще,

– Либералният свят трябва да положи усилия, за да защити човешките права, включително и в нелибералните държави. Нашите демократични системи трябва да бъдат укрепени, така че да издържат и на бъдещи предизвикателства и да направят защитата на човешките права по-устойчива и без граници.

– Идеята за отвореното и свободно общество, включването на свободните и активни граждани в политическите процеси и върху контрола на изпълнението на решенията е изключително актуално и много важно.

Както след Втората световна война, така и днес пред нас стои заплахата от спускане на нова Желязна завеса – говоря като председател на партия, чийто членове са жертва на живота от другата страна на завесата. От нас, като глобална либерална общност зависи да не допуснем спускането на такава завеса, като укрепим нашите демократични общества, но и като помогнем на нашите либерални съмишленици, който се борят в държави с недемократични режими и се опитват да извадят съгражданите си от мъглата на лъжливата авторитарна пропаганда, поставянето на държавата над човешките права и потъпкването на демокрацията за сметка на военната сила. Трябва да успеем и ще успеем, защото сме заедно и защото нашите ценности и принципи ни дават сила и вяра, каза още Карадайъ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене