Явор Божанков, БСП: Реакцията на Радев е нелепа, той е бил в течение по казуса с изгонените дипломати

Всички трябва да намерим баланс в името на държавата, отговорността пред нас е историческа

„Въпросът е принципен, защото не става дума за един или два случая, в които има някакво взето решение с външни и вътрешни последици, за което не сме били информирани. Дори и нашата реакция да звучи крайна, въпросът не се изчерпва само с казуса с дипломатите.“ Това заяви секретарят на парламентарната група на “БСП за България“ Явор Божанков в ефира на NovaNews, във връзка с решението на левицата да стопират разговорите с “Продължаваме промяната“ за правителство.

По думите му в този момент трябва да се предложи нещо различно, за да покажат пред обществото, че не са съгласни и обясни: „ Имаше много пропуски и нашето мнение е, че трябва да се направи тази стъпка. Вчерашните събития са последната капка, която се наля в тази посока. Изслушахме докладите на службите по наше искане, ние винаги взимаме информирани решения“, обясни народният представител от левицата.

Тъй като заседанието беше закрито, Божанков заяви, че не може да изнесе подробности, но се е убедил, че има кръг от хора, които са знаели за това решение – министър-председателят, външно министерство и президентската институция, която има компетентност по външната политика на държавата.

„Аз съм шокиран от реакцията на президента, че не е имал информация, защото представителите му в този Консултативен съвет са били там и най-вече шефът на администрацията на президента – Димитър Стоянов е бил надлежно информиран за целия казус.  Ако някой човек в държавата наистина е бил информиран, това е президентът Радев и неговата реакция е нелепа“, категоричен е Божанков и допълни, че президентът е запознат с всички факти. „Не знам с какви очи може да изразява такива тези. Така че на база информацията от изслушването категорично мога да кажа, че президентът Радев е бил абсолютно в течение с казуса“, каза още той по темата.

По думите на Божанков проблем в българската политика е издигането на личността в култ. „Това не е важно, важното е да признаем, че не приехме нов закон за КПКОНПИ навреме, не започна борбата с корупцията навреме. Ако правим нов кабинет, ние трябва да поправим всички тези грешки, които изначално допуснахме. Трябва да имаме програма – ясно разграфена във времето, която не цели просто да удари корупцията в България и да разгради стария модел. Да, за нас е важно ГЕРБ и ДПС да не се върнат на власт, но най-важно е да кажем какво ще стане, ако отидем на избори – губим Плана за възстановяване“, даде за пример той.

Божанков обясни, че е важно преговорите да преминат успешно и такава стъпка би дала по-голям шанс за съставяне на нов кабинет и то не такъв, който цели да управлява още няколко месеца, а трябва да приеме бюджета на държавата и да я прекара през най-голямата криза през последните години.

„Кой ще предложат “Продължаваме промяната“ зависи от тях, това е тяхно решение, те са първа политическа сила. Всички трябва да намерим баланс в името на държавата, отговорността пред нас е историческа“, заключи народният представител от левицата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене