Държавният глава: Излизането от политическата криза изисква коалиционна култура, а управлението да се базира както на нови идеи, така и на опит

Президентът Румен Радев проведе консултации с парламентарната група на „Възраждане“ в рамките на конституционната процедура по връчване на мандат за съставяне на правителство
Излизането от политическата криза изисква всяка политическа сила да отстоява своите виждания за България, но и да има коалиционна култура и да прави компромиси. Изключително важно е управлението на една съвременна европейска държава да се базира както на нови идеи, така и на политически опит. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна с представители на парламентарната група на „Възраждане“. В съответствие с конституционната процедура президентът провежда консултации с представените в парламента политически формации преди връчването на мандат за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание.  В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.
Държавният глава подчерта, че срещата с парламентарната група на „Възраждане“ е и последната в рамките на конституционната по провеждане на консултации, преди връчване на мандат за съставяне на правителство.
„Проблемите пред страната могат да бъдат решени от тези политически сили, които носят доверието на гражданите“, подчерта държавният глава и посочи, че ПП „Възраждане“ е характерна с ярките си позиции по редица обществени теми и затова за обществото е важно да знае подхода, който предлагат от партията, за излизане от политическата криза.
Председателят на парламентарната група на „Възраждане“ Костадин Костадинов подчерта, че настоящият парламент е изчерпан и доверието може да бъде възстановено само чрез нови избори. Затова, по думите му, не трябва да се бави и конституционната процедура за  връчване на мандат за съставяне на правителство след приключването на конституционната процедура по провеждане на консултации с парламентарните групи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене